Nyheter
NHO Mat og Drikke: Regjeringen kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap
Økte matpriser er også en konsekvens av et politisk valg, mener Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. Og peker på at staten holdt seg unna kraftbransjen selv om prisen ble mangedoblet i 2022.
I likhet med flere andre aktører i dagligvaremarkedet – som Coop, Norgesgruppen, Reitangruppen, Orkla, Nortura og Dagligvareleverandørenes forening (DLF) – har NHO Mat og Drikke i dag hatt et kort møte med landbruks- og matministeren og næringsministeren.
Hensikten var å formidle organisasjonens vurderinger av prisøkningene i dagligvaremarkedet og årsakene til det.
På lik linje med andre land
Kjernen i budskapet var at uvanlig store kostnadsøkninger på viktige innsatsfaktorer i mat- og drikkeproduksjonen nødvendigvis vil få konsekvenser for prisene.
«Økte matpriser er også en konsekvens av et politisk valg.»
– De norske matprisene har ikke økt mer enn prisene har økt i andre europeiske land. Samtidig er det ingen som er tjent med sterk vekst i matvareprisene, poengterer administrerende direktør Petter Haas Brubakk overfor Mat og marked.
Ville ikke gripe inn i energimarkedet
Han peker på at regjeringen i dialogen med næringslivet om utviklingen i energikostnadene i 2022 understreket at bedrifter i et marked må drive for egen regning og risiko. Og at staten ikke kan gripe direkte inn, selv når energiprisene mangedobles.
– Økte matpriser er dermed også en konsekvens av et politisk valg. Regjeringen kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap, mener Petter Haas Brubakk.
Etterlyser gode fastprisavtaler
Han viser til at gode fastprisavtaler, som gir lavere strømpriser og større forutsigbarhet for næringslivet, har vært regjeringens viktigste tiltak for å møte prisøkningene på strøm gjennom 2022.
– Så langt har disse avtalene i liten grad kommet på plass. Her må kraftselskapene kjenne sin besøkelsestid, oppfordrer NHO-direktøren.