Nyheter
NHO Mat og Drikke: – Ingen eller svært beskjedne sentrale lønnstillegg
Lokal lønnsevne må være avgjørende for eventuelle tillegg, mener NHO Mat og Drikke.
Høstens lønnsoppgjør skal gjennomføres i en ny økonomisk virkelighet. 3. august starter etter planen årets utsatte lønnsoppgjør. Da møtes de såkalte frontfagene til forhandlinger mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Deretter fortsetter det forbundsvise oppgjøret med de andre overenskomstene.
Hele høsten går
Forhandlingstidspunktene for de 17 overenskomstene NHO Mat og Drikke har ansvar for, vil ifølge NHO Mat og Drikke strekke seg fra tidligst medio september og derfra gjennom hele oktober. Enkelte forhandlinger vil først kunne sluttføres i november 2020.
Den tidsplanen er avhengig av at frontfagene faktisk kommer i gang 3. august.
Enige om usikkerheten
– Smitteutbruddet har snudd opp ned på de fleste forutsetningene for lønnsoppgjøret i år, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
En av motpartene for NHO Mat og Drikke er LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN). NNN organiserer 28.000 produksjons-, vedlikeholds- og transportansatte i mat- og drikkevareindustrien.
– Jeg er selvsagt enig med NHO i at koronaepidemien har skapt mye usikkerhet om den økonomiske situasjonen og konsekvensene for næringsliv og arbeidsliv. Det er også årsaken til at lønnsoppgjøret ble utsatt til høsten, sier forbundsleder Anne Berit Aker Hansen til Matindustrien.
Lokal lønnsevne avgjør
Brubakk i NHO Mat og Drikke understreker at lønnsoppgjøret i 2020 må bli et oppgjør med «ingen eller svært beskjedne sentrale tillegg eller endringer».
– Årets lønnsregulering må etter vårt skjønn bli et resultat av det den enkelte bedrift eventuelt evner å gi lokalt, sier Brubakk.
Lokale forhandlinger starter først etter at det sentrale oppgjør er over. Forhandlingene i den enkelte bedrift styres av fire kriterier: Bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.
– Jeg registrerer hva NHO mener om hva som må bli resultatet av oppgjøret. Men når vi kommer til forhandlingsbordet, forutsetter jeg at vi har bedre oversikt og kan gjennomføre reelle forhandlinger. Det har vi gode tradisjoner for. Forhandlingene dreier seg heller ikke bare om økonomi og lønnstillegg, kommenterer Aker Hansen i NNN.
LES MER | Minstelønn i grøntnæringen er 123,15 kroner timen