Nyheter
– Næringen tar et tydelig samfunnsansvar
– Mat- og drikkenæringen jobber godt og systematisk med å utvikle og tilby produkter som kan inngå i et sunt kosthold, sier Maria Jahrmann Bjerke (H).
Hun er statssekretær for helseminister Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun er utdannet jurist og har jobbet mye med helsepolitikk som statssekretær og tidligere som rådgiver i Høyres stortingsgruppe.
Vi er veldig glad for dette samarbeidet
Svært viktig avtale
Intensjonsavtalen skal bidra til bedre folkehelse:
– Intensjonsavtalen er svært viktig for folkehelsen fordi den bidrar til at det blir enklere for folk flest å velge sunt. Usunt kosthold fører til sykdommer, helseplager og tapte leveår. Disse utfordringene kan ikke møtes i en sektor alene, og vi er derfor veldig glad for dette samarbeidet. Det gode arbeidet som gjøres gjennom avtalen viser at vi i Norge har en næring som tar et tydelig samfunnsansvar, sier Maria Jahrmann Bjerke til Matindustrien.
Fortsatt utfordringer
Hun mener mat- og drikkenæringen jobber godt og systematisk med å utvikle og tilby produkter som kan inngå i et sunt kosthold.
– Vi har lykkes godt med å få ned mengden tilsatt sukker i kostholdet og vi ser en positiv trend for salt. Vi ser større utfordringer når det gjelder å redusere inntaket av mettet fett og å øke inntaket av grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Dette blir viktig å jobbe med fremover, understreker Jahrmann Bjerke.
Helse er en del av Matnasjonen
Mat er politikk. I februar la regjeringen fram den oppdaterte strategien for Matnasjonen Norge, der nyheten var at matens bidrag til «god helse» er blitt en del av visjonen:
«I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet, god helse og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i turistlandet Norge. Norge er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse.»
LES MER | Fortsatt samarbeid skal gi bedre kosthold og Krevende å måle resultatene