Annonse
Diplom-Is
Mye mindre fløte i «fløteis»
Etter at spiseisforskriften ble opphevet, kreves det langt mindre fløte for å kalle et produkt «fløteis».
Annonse
Husker du «iskrigen» på 1990-tallet? Den gangen svenske GB prøvde å komme inn på det norske markedet, men ga opp og trakk seg ut? Den gangen handlet mye av hardkjøret om fløte. Se en av reklamefilmene nederst på siden.Men nå er reglene endret. Norske isregler har tilpasset seg Europa – det er ikke nødvendig å ha like mye fløte i isen som før.Spiseisforskriften finnes nemlig ikke lenger. Forskriften fastslo at fløteis måtte inneholde minst ti prosent melkefett.Nå varlser Mattilsynet at det i stedet vil bruke bestemmelsene i Code for Edible Ices. Det er bransjestandarden til Euroglaces, den europeiske bransjeorganisasjonen der også Norske Iskremfabrikkers Landsforening er med.I den er kravene til fettinnhold fra melk og fløte helt andre enn i den gamle forskriften. «Fløteis» må heretter inneholde minst fem prosent melkefett – altså en halvering av det gamle kravet. «Melkeis» måtte tidligere inneholde minst fire prosent melkefett. Nå er kravet senket til 2,5 prosent.Mattilsynet har gitt ut en veiledning om betegnelser på spiseis. Slik definerer tilsynet de forskjellige is-typene:• Vannis: Produktet må oppfylle definisjonen av spiseis og hovedsakelig inneholde vann og sukker.• Is: Produktet må oppfylle definisjonen av spiseis og være en emulsjon som typisk er sammensatt av vann eller melk, spiselig fett, proteiner og sukker.• Melkeis: Produktet må oppfylle definisjonen av spiseis, inneholde minst 2,5 % melkefett og minst 6 % MSNF (melketørrstoff minus melkefett). Den kan i utgangspunktet ikke inneholde annet fett enn melkefett og heller ikke andre proteiner enn melkeproteiner – med noen .• Fløteis: Produktet må oppfylle definisjonen av spiseis og inneholde minst 5 % melkefett. Den kan i utgangspunktet ikke inneholde annet fett enn melkefett og heller ikke andre proteiner enn melkeproteiner – med noen .• Fruktis: Produktet må oppfylle definisjonen av spiseis og inneholde minst 15 % frukt – med noen .• Sorbet: Produktet må oppfylle definisjonen av spiseis og kan ikke inneholde tilsatt fett. Produktet må videre inneholde det eller de næringsmidlene som karakteriserer produktet, og som det henvises til, når de aktuelle næringsmidlene som det henvises til er kjent for å kunne spises som sådan. Når det henvises til frukt eller grønnsaker, må innholdet av frukt eller grønnsaker være minst 25 %. Også her finnes det .Hvis du vil lese hele veiledningen, og se nærmere på unntakene eller andre detaljer, .Hele Code for Edible Ices fra Euroglaces .Her kan du se den kanskje råeste og best huskede av reklamefilmene fra «iskrigen» på 1990-tallet:[embed]https://www.youtube.com/watch?v=wemqUMP2x5g[/embed]
Følger europeiske regler
Annonse
Fem prosent melkefett
Her er kravene
unntakunntakunntakunntak
Annonse