regjeringen

FOSSIL PLAST: – En avgift på fossil plast er et veldig viktig steg for å få til et grønt skifte til mer fornybar materialbruk, sier Marius Gjerset i Zero. (Foto: Shutterstock)

– Motvirker tiltak mot fossil plast

I revidert budsjett går regjeringen imot en avgift på fossil plast. – Plast står globalt for omtrent like store klimautslipp som all flytrafikk, og regjeringen motvirker med dette et viktig klimatiltak, sier Marius Gjerset i Zero.

Publisert Sist oppdatert
Regjeringen ble i forbindelse med statsbudsjettbehandlingen i fjor høst pålagt av Stortinget å utrede muligheten for å innføre en materialavgift på fossil plast som en mulig erstatning for dagens emballasjeavgift.I revidert budsjett har avvist en slik mulighet, fordi de hevder en slik avgift vil medføre økte administrative kostnader og at det ikke vil ha noen klimaeffekt.– Finansdepartementets utredning er rent venstrehåndsarbeid, og inneholder en rekke feil, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i , i en pressemelding.Han viser blant annet til at departementet hevder at produksjonen av plast faller inn under det europeiske kvotesystemet, til tross for at det aller meste av plasten som importeres til Norge kommer fra land utenfor Europa.– Fossil plast står globalt for omtrent like store klimagassutslipp som all flytrafikk. Fornybart råstoff for plast er fullt tilgjengelig, men er dyrere enn fossilt uten insentiver. Det er ingen avgifter eller andre virkemidler på å gjør det lønnsomt å skifte til fornybare og resirkulert råstoff for plast og andre materialer. Det er et stort hull i miljøvirkemiddelbruken som Finansdepartementet dessverre nok en gang motarbeider, sier Gjerset.Han påpeker videre at det er andre gang i denne Stortingsperioden at Finansdepartementet motarbeider miljøavgift på fossil materialbruk. Sist var i statsbudsjettet 2016, som ikke fulgte opp vedtaket Stortinget hadde gjort i desember 2014 om vurdering av en avgift på fossil plast.– Nok en gang blir det da opp til Stortinget å sørge for å gjennomføre forbedringer av miljøpolitikken i tråd med det Stortinget vedtok i desember. En avgift på fossil plast er et veldig viktig steg for å få til et grønt skifte til mer fornybar materialbruk. Vi forventer at samarbeidspartiene nå vil sørge for at dette blir vedtatt i behandlingen av revidert budsjett i Stortinget, avslutter Gjerset.

Import av plast

FinansdepartementetZero

Trenger insentiver

Powered by Labrador CMS