Nyheter

N2 Applied foredler husdyrgjødsel ved å tilsette strøm og luft.

Møkkarevolusjonen skyter fart

Med sterkere økonomiske muskler skal N2 Applied AS fortsette å utvikle mer bærekraftig husdyrgjødsel.

Publisert Sist oppdatert

Det norske teknologiselskapet N2 Applied har utviklet en løsning som «oppgraderer» husdyrgjødsel.

Skal matproduksjonen bli bedre, trenger vi å gå sammen med framoverlente aktører

Kortversjonen lyder: Gjødselverdien – nitrogenet – dobles, lukta fjernes og utslipp av ammoniakk, metan og lystgass elimineres eller reduseres. Dette gjøres med en liten enhet som står på gården, og behandler møkka. «Supermøkka» gir bedre avlinger for bonden og kan spres med utstyret bonden allerede bruker.

Tilsetter strøm og luft

– De eneste innsatsfaktorene er strøm og luft. Dette gjør at bonden kan redusere bruken av kunstgjødsel, og tar vare på næringsstoffene. For samfunnet betyr det mindre utslipp, mindre klimabelastning og bedre luftkvalitet, sier forretningsutvikler Kåre Gunnar Fløystad i N2 Applied.

32-åringen er tidligere senterpartipolitiker, han har vært fagsjef i Miljøstiftelsen Zero og han har en mastergrad i fornybar energi fra NMBU i Ås. Legg til at han er odelsgutt til familiens gård i Austre Moland i Agder, så har du en mann som kjenner bransjen veldig godt.

Større finansielle muskler

På nyåret i år ble aksjekapitalen utvidet med 74,4 millioner kroner. Norgesgruppen og Joh. Johannson går inn med over 30 millioner kroner av disse.

– Vår løsning skal bidra til økt matproduksjon, med lavere utslipp og uten å øke arealbruken. Vi går nå inn i en pilotfase hvor vi skal installere maskiner hos bønder i flere land, og vise at dette er en attraktiv løsning for landbruket, sier Grete Sønsteby, gründer og daglig leder i N2 Applied.

Fløystad utdyper:

– Vi satser der hvor drivkreftene for lavere utslipp og bedre matproduksjon er sterkest. Skal matproduksjonen bli bedre, trenger vi å gå sammen med framoverlente aktører i hele verdikjeden.

Foto Kåre Gunnar Fløystad er forretningsutvikler i det norske teknologiselskapet N2 Applied AS. Foto: Arne Kongsnes

Forsker og utvikler

N2 Applied samarbeider med en rekke forsknings- og utviklingsmiljøer hjemme og ute. I årets pilotfase skal løsningen testes i åtte land med pilotinstallasjoner på håndplukkede gårder.

Fram mot 2023 er planen å utvide markedet, og etablere selskapet som en global aktør fra 2023.

Tester i samarbeid med Arla i Danmark – bekreftet av Østlandsforskning – viser 27 prosent kutt i utslippene av klimagasser per kilo melk.

Bidrar til kutt I Norge

Gjødselstiltak er en del av tiltakene som er foreslått av ekspertutvalget bak utredningen Klimakur 2030 og en sentral del av avtalen mellom regjeringen og landbruksorganisasjonene fra 2019.

– Dersom halvparten av bøndene i Norge med melkerobot tar i bruk vår løsning, kan det bidra til å kutte 200.000 tonn CO2-ekvivalenter per år, forklarer Kåre Gunnar Fløystad.

Han vil ikke kalle det noe minus, men at N2 Applied også fjerner møkklukta, har sine sider:

– For meg er møkklukta et sikkert vårtegn!

N2 Applied AS

  • Når og hvor: Stiftet i 2010 av Grete Sønsteby (adm.direktør) og Rune Ingels (teknologi direktør). Selskapet har testsenter i Flesberg, kontor i Asker og har 23 ansatte i Norge, Nederland og Storbritannia. To datterselskaper: N2 Industrial AS og N2 Agri AS.

  • Produkt og marked: Maskin som behandler og foredler husdyrmøkk eller annet biologisk avfall ved å tilsette luft og fornybar strøm, og dermed bidrar til betydelig kutt i klimautslippene. Pilotfase med Norge, Norden, Storbritannia og Irland som markeder, ambisjonen er å bli en global aktør fra 2023.

  • Økonomi (2018): Driftsinntekter 6,65 millioner kroner, negativt driftsresultat med 16,8 millioner, ikke uvanlig for et utviklingsselskap

  • Eiere: Aksjekapitalen er utvidet med 74,4  millioner kroner. Nye aksjonærer er blant annet NorgesGruppen og Joh. Johannson, som samlet går inn med over 30 millioner kroner. Andre større eiere i tillegg til gründerne er blant annet Kjetil Holta og Rasmussengruppen.

Denne artikkelen er også publisert i Matindustrien #2/2020. Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stanser automatisk.  

Powered by Labrador CMS