Nyheter
Matsentralene trenger mer mat
Behovet for mat til vanskeligstilte har økt med 70 prosent i løpet av pandemien. Nå ber Olaug Bollestad flere bedrifter hjelpe til.
– Jeg oppfordrer bedrifter som har mulighet, til å levere mer overskuddsmat til matsentralene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.
Vil du donere mat fra din bedrift til en matsentral? Her finner du mer informasjon om hvordan.
Behovet har økt kraftig
De sju matsentralene i Norge leverer overskuddsmat fra produsenter, grossister og dagligvarebutikker til ideelle organisasjoner.
Organisasjonene gir maten videre til vanskeligstilte personer. Behovet for mat har økt med 70 prosent så langt under pandemien, mens matsentralene har fått inn 30 prosent mer mat enn tidligere.
– Jeg synes det er kjempeflott at bedrifter har snudd seg rundt og levert mer overskuddsmat til matsentralene. Matsentralene og de veldedige organisasjonene har distribuert all denne maten til vanskeligstilte personer. De gjør alle en kjempeviktig jobb, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Samarbeider med lokale kjøkken
Blant annet har matsentralene i Oslo og Bergen samarbeidet med lokale kjøkken om å benytte denne maten til ferdigretter som er blitt distribuert til trengende.
Eksempler på overskuddsmat sentralene mottar: Mat med feil på emballasje, kort holdbarhet, overproduksjon, pakningsendringer, sesongvarer og varer som er gått ut av sortiment.
Landbruks- og matdepartementet har for 2020 bevilget 7,8 millioner kroner til Matsentralen Norge som er en paraplyorganisasjon for alle landets 7 matsentraler. I 2019 omfordelte nettverket av matsentraler 2.627 tonn mat som tilsvarer over 5,25 millioner måltider.