Nyheter
Margit Dale vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2023
Det var Margit Dale fra Valle i Setesdal som sikret seg Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2023 som ble delt ut for 30. gang.
Dale vant prisen blant 38 nominerte fra hele landet.
– Skal vi bevare norske mattradisjoner, er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) under utdelingen av matkulturprisen.
Den fant sted på Sentralen i Oslo, under feiringen av 30-årsjubileet til Stiftelsen Norsk Mat.
– Dale er et enestående eksempel på hva det vil si å leve som en lærer, poengterte Pollestad.
Utover å være en svært god formidler er Dale også ivrig jeger, fisker og bonde.
Når bredt ut med budskapet sitt
Årets publikumsavstemming vakte stort engasjement med mange stemmer til alle årets kandidater. Det var likevel aldri noen tvil om hvem som var publikums favoritt. Dale stod for et overveldende flertall av stemmene.
Fagjuryen trekker fram at Margit Dale når bredt ut med sitt budskap om norsk tradisjonsmat og har etablert seg som en viktig stemme for norsk matkultur og norske mattradisjoner.
Bestemorens gulnede oppskriftsbøker
Dale selv sier at det var en sterk forpliktelse til arv og tradisjon som gjorde at hun valgte å overta slektsgården fra 1300-tallet.
Etter flere år i utlandet og storbyer oppdaget hun tradisjonsmaten hun vokste opp med på nytt, og ble overbevist om at den ikke stod noe tilbake for maten vi lar oss inspirere av fra utlandet.
Bestemorens gulnede oppskriftsbøker er utgangspunktet for Dale, og både gamle og moderniserte oppskrifter spres ved hjelp av kokebøker, TV-serier og hennes populære blogg.
– Tradisjonar må brukast for at dei ikkje skal døy, sa Margit Dale da hun takket for prisen og ga honnør til de andre finalistene som «alle er viktige stemmer for norsk tradisjonsmat.»