Tvungen lønnsnemnd
Lettelse over at Akademikernes streik
ble avsluttet ved tvungen lønnsnemnd
Tvungen lønnsnemnd har satt en stopper for Akademikernes arbeidskonflikt med staten. Både Bondelaget, Norsk Kylling og Nortura er lettet. Frykten for katastrofe innen dyrevelferd og sviktende inntjening for bøndene var utslagsgivende for dem.
I går gikk Norges Bondelag ut og mente av Akademikernes pågående arbeidskonflikt raskt ville gå utover dyrevelferden, særlig hvis flere fagorganiserte i Mattilsynet skulle bli tatt ut i streik fra i dag av.
Det fordi flere slakterier over hele landet må holde stengt. Bakgrunnen er at Akademikerne ikke har gitt Mattilsynet dispensasjon fra streiken.
Etterlyste løsninger
– Vi kan ikke se på at situasjonen utvikler seg i retning av at tusenvis av dyr kommer til å lide. Dette er en lovlig streik som vi selvsagt respekterer, men det må finnes løsninger som ikke går ut over dyrene, sa Bjørn Gimming, lederen av Norges Bondelag.
Han fikk støtte av både Nortura og Norsk Kylling som begge hadde varslet om det samme og bedt regjeringen om å gripe inn. Det gjorde arbeids- og likestillingsminister Tonje Brenna (Ap) ved bruk av tvungen lønnsnemnd i går kveld.
Bondelaget lettet
Bondelagets leder var lettet over avgjørelsen.
– Dette er en lettelse, ikke minst fra et dyrevelferdsperspektiv. Nå kan drifta på slakteriene gå som normalt igjen, og vi slipper å uroe oss for hva som skjer med dyra som ikke blir slaktet til avtalt tid, sier Bondelagets leder Bjørn Gimming.
– I denne situasjonen var det etter min mening helt nødvendig at staten grep inn i streiken med tvungen lønnsnemnd.
Uttaket av veterinærene og kjøttkontrollørene kunne gjort at så mange som 800.000 kyllinger hadde blitt tvangsslaktet på en uke.