Nyheter

Laveste kjøttforbruk siden 2006
Forbruket av kjøtt var i fjor på 51,6 kilo per nordmann, det laveste nivået siden 2006.
Det kommer fram i «Kjøttets tilstand 2020», som ble lagt fram av Animalia i dag. Rapporten presenterer tall fra hele verdikjeden- fra husdyrproduksjon og dyrevelferd, slakt, kjøtt og eggkvalitet, mattrygghet, forbruk, forbrukerholdninger, bærekraft, miljø og klima.
LES MER | Her kan du laste ned rapporten Kjøttets tilstand 2020
Laveste på 20 år for rødt kjøtt
Her er noen av faktaene for 2019:
-
Beregnet reelt forbruk av kjøtt var 51,6 kg kjøtt per innbygger i 2019. Rødt kjøtt utgjorde 39,1 kg av dette, en nedgang på 1,9 % fra året før. Forbruket av rødt kjøtt har ikke vært lavere på 20 år.
-
I volum er den største nedgangen for svin, med omtrent 0,5 kg per. innbygger fra 2018 til 2019. Forbruket av svin har gått ned hvert år siden 2015.
-
Forbruket av fjørfekjøtt har økt med 6,8 % fra 2018 til 2019. Det beregnede reelle forbruket er nå 11,4 kg per innbygger. Forbruket av fjørfe utgjør ca. 22 % av det totale kjøttforbruket, mens rødt kjøtt står for cirka 75 %.
Ikke dramatisk

I rapporten heter det: «Selv om inntaket av kjøtt er det laveste siden 2006, er det ikke store endringer i forbrukstallene. Inntaket av rødt kjøtt, som mange hevder har økt dramatisk, har bare økt med 4 kg per person siden 1990, og er det laveste på 19 år. Den største økningen av rødt kjøtt har vært svin, mens det kun har vært en liten økning i storfe. Det gjennomsnittlige inntaket av rødt kjøtt ligger på ca. 750 g rå vare i uken per person. Vi spiser altså i gjennomsnitt ikke mer enn det helsemyndighetene anbefaler.»
Høy tillit
Tor Arne Ruud er administrerende direktør i Animalia og presenterte tall for tilliten, basert på en undersøkelse av Sentio Research Norge, innhentet i perioden 26. juli – 29. juli 2020.
Her er to av konklusjonene:
-
61 % har i stor grad tillit til den norske kjøttbransjen
-
67 % har i stor grad tillit til norske kjøttprodukter
Animalia er Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon. Animalia AS eies av Nortura SA og Kjøtt- og Fjørfebransjens landsforbund (KLF). Eierskapet fordeler seg med 66 % til Nortura SA og 34% til KLF.