Nyheter
Langt igjen til matsvinnmålet
Matindustrien ligger dårligst an på veien mot en halvering av matsvinnet innen 2030.
I dag presenterte Matvett og Norsus nye tall for utviklingen av matsvinnet hos de de målte aktørene i verdikjeden for mat. Tallene for sjømatindustrien og landbruk er unntatt fra tallene, her foretas det egne målinger.
Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030 i tråd med Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn og FNs bærekraftsmål. Første delmål i bransjeavtalen er 15 prosent reduksjon innen 2020.
Grossistene kutter mest
Hvordan har det gått? Her er hovedtallene for utviklingen i perioden 2015-2019:
Matindustri: 5 % kutt i tonn, 9 % i kroner, 6 % i CO2. 47 bedrifter som representer 46 prosent av bransjen, er med i målingen.
Grossister: 26 % kutt i tonn, 21 % i kroner, 2 % i CO2. Fem grossister som representerer 65 prosent av bransjen, er med i målingen.
Dagligvare: 14 % kutt i tonn, 20 % i kroner, 26 % i CO2. Alle de fem kjedene er med i målingen.
LES MER | Her er hele rapporten Matvinn i Norge - nøkkeltall 2015-2019
Krever investeringer
Sofie Oraug-Rygh er direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i Scandza AS, som eier blant annet Synnøve Finden. Under frokostmøtet i dag påpekte hun blant annet at matindustrien har plukket de lavthengende fruktene:
– Det neste skrittet er mer krevende, du må investere, sier hun.
Oraug-Rygh er heller ikke imponert over at i underkant av halvparten av matindustrien er med i målingene.
– Her har bransjen en jobb å gjøre. Jeg tror jo de aller fleste måler svinnet, råvarene er gullet vårt.
Scandza investerer nå i nye maskiner både i Synnøve Findens Namsos og Sørlandschips i Kristiansand for å kutte matsvinnet ytterligere.