Nyheter
Kritisk til at sesongarbeidere i reisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat
NHO Mat og Drikke mener smittevernveilederen for grøntsektoren skaper unødvendig usikkerhet om mattrygghet.
– Det er bra at veilederen nå er på plass. Likevel mener vi at deler av veilederen setter uforholdsmessige begrensninger for matproduksjon, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke til organisasjonens nettside.
Ingenting tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann
Veilederen er laget av Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Stiftelsen Matmerk og Fylkesmannen i Vestland (med faglige innspill fra Fylkesmennene i resten av landet), på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
LES MER | Her kan du lese smitteveilederen for grøntsektoren
«Ukjent smittestatus»
NHO Mat og Drikke peker på at et eget avsnitt i veilederen beskriver hvilke arbeidsoppgaver som kan utføres av friske sesongarbeidere uten symptomer på covid-19 i reisekaranteneperioden.
Sesongarbeidere i reisekarantene skal ikke håndtere spiseklare næringsmidler som omsettes innen to til tre dager etter høsting eller produksjon, slik som bær og salat. Veilederen legger som premiss at en person i innreisekarantene har ukjent smittestatus.
– NHO Mat og Drikke er uenige i at det skal spesifiseres at arbeid utført av personer i innreisekarantene ikke kan håndtere spiseklar mat, sier Terje Sletnes.
LES MER | Ber om 700 krisemillioner til grøntnæringen
Mat ingen smittevei
Sletnes mener formuleringen bidrar til usikkerhet med hensyn til mattrygghet, også i andre deler av næringen, da den kan misforstås slik at mat kan være smittevei for koronavirus.
– Dette er i strid med det hva Verdens helseorganisasjon (WHO), norske og europeiske mat- og helsemyndigheter har sagt helt fra starten av virusutbruddet. Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann, sier han.
Veilederen fra Mattilsynet skal også bidra til å unngå smitte mellom mennesker.
– Det er nå, som før, en selvfølge at medarbeidere som er syke uansett ikke deltar i produksjonen eller håndterer mat på annen måte. Dette er regulert i regelverk for hygienisk produksjon, forklarer Terje Sletnes.