Annonse
Kaffebrenneriet
Kaffebrennere starter laug
Norge får stadig flere kaffebrennerier. Nystiftede Norsk Kaffebrennerlaug skal styrke både fagmiljøet og håndverket.
Annonse
I dag har Norge nærmere 40 kaffebrennerier med 60–70 brennere. Stadig nye mikrobrennerier etableres over hele landet, og interessen for kaffebrenning er økende.Nyetablerte Norsk Kaffebrennerlaug skal derfor samle kaffebrennere i Norge for å ivareta interesser av faglig og sosial art, forteller leder Bjørnar Hafslund.– Kaffe er et jordbruksprodukt, og kaffebrennerens oppgave er å få fram det beste i de grønne bønnene. Gjennom et laug kan vi diskutere fag, teknologi og metode og ikke minst være en ressurs for alle som har faglige spørsmål, sier Hafslund, til daglig kaffebrenner ved Kaffa.– Laugsbegrepet knytter oss til håndverkstradisjonene. Selv om mye av produksjonen hos de industrielle er automatisert, er det i alle kaffebrennerier et betydelig innslag av håndverk, sier Bjørnar Hafslund.17 norske kaffebrennere fra større og mindre brennerier var representert da Norsk Kaffebrennerlaug ble stiftet.– Nordmenn er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Vi har også markert oss sterkt på det internasjonale kaffekartet både innen tilberedning og brenning. I juni ble kaffebrenner Audun Sørbotten World Coffee Roasting Champion i Göteborg. Vi tror på mangfold og et sterkt fagmiljø. Vi ønsker at Norsk Kaffebrennerlaug vil bidra til at norsk kaffekultur står sterkt også i årene framover, sier Bjørnar Hafslund.Det nyvalgte styret består av Bjørnar Hafslund (Kaffa), Ola Brattås (Kaffebrenneriet), Joachim Pietronigro (Joh. Johannson Kaffe), Kristian Helgesen (Langøra Kaffebrenneri) og Bjørn Grydeland (Norsk Kaffeinformasjon).
Fag, teknologi og metode
Annonse