Nyheter
Ingrid Spord ble «Årets Matredder»
Gründeren bak bedriften «Mer enn» er tildelt prisen «Årets matredder» fra Q-Meieriene.
Siden 2018 har Q-Meieriene delt ut «Matredderprisen». Utfordrermeieriet får inn 20-30 nominasjoner til prisen hver måned. Matredderprisen er en utmerkelse Q-Meieriene overrekker en organisasjon, privatperson eller andre som gjør det lille ekstra i kampen mot matsvinn. Prisen blir delt ut annenhver måned.
Digitalt i år
I år ble Norges største matredderdag, Q Matredderdagen, avholdt digitalt. Mens det var tomt i salen fulgte flere tusen publikummere med fra stue, jobb og skole, heter det i pressemeldingen.
Koronaen tvang Q-Meieriene til å tenke nytt, og det ble suksess. I fjor deltok 500 publikummere på det fysiske arrangementet på vulkan arena. I år fulgte flere tusen personer den digitale Matredderdagen.
– Det var aldri et alternativ å droppe matredderdagen. Budskapet er altfor viktig. Ved å gjennomføre digitalt når vi ut til mange flere. Vi skal nå et mål om å halvere matsvinnet innen 2030, og har ingen tid å miste, sier Q-sjef Bent Myrdahl.
Han får støtte fra styreleder Kristine Aasheim:
– Dette var kjempegøy! Vi har tilpasset oss en ny situasjon og er fornøyd med resultatet. Vi liker utfordringer, og dette er kanskje fremtiden? Folk kan se sendingen når og hvor de vil. Ønsket for neste år er at vi kan gjennomføre både digitalt og fysisk, slik at vi kan rekruttere flest mulig matreddere.
Overrasket vinner
Ingrid Spord var den store vinneren under årets arrangement. Hun vant prisen «årets matredder» og med det 50.000 kroner. Gründeren bak bedriften «Mer enn» ble overrasket da kveldens programleder, Tarjei Strøm, leste opp navnet hennes på onsdagens virtuelle sending.
– Dette er helt sykt! Jeg hadde gledet meg veldig til å delta på arrangementet, men ante ikke at jeg skulle bli tildelt selve matredderprisen. Jeg var nominert i et selskap med mange gode kandidater og er utrolig stolt over å få denne prisen. Det gir inspirasjon til videre arbeid, forteller hun.
Siden januar har 26-åringen laget bakst av grønnsaker som egentlig skulle kastes. Nå er «Helt råe» pizzabunner laget av snåle gulrøtter endelig i markedet. I tillegg til både rundstykker og focaccia.
– Målet er å levere bærekraftige produkter som forbrukerne vil ha, samtidig brenner jeg for at folk skal spise mer frukt og grønt, forteller gründeren som også er profesjonell fotballspiller for Sandviken IL.
De unge tar stafettpinnen
Ildsjel bak folkebevegelsen «Spis opp maten», Mette Nygård Havre, var programleder og jurymedlem. Hun har vært i matredder-«gamet» lenge og er glad for at stadig flere blir med på laget.
– Det er fantastisk at Q tar på seg rollen og arrangerer matredderdag. Kampen mot matsvinn må vi ta sammen, både bransje og enkeltpersoner. Jeg blir rørt over at så mange har kommet til - og spesielt de unge.
Hun lar seg imponere av dagens unge gjester og forteller at Karen Marie Thorsen, bak «Fattig Student», sto høyt på listen over foredragsholdere når årets matredderdag skulle planlegges.
– Karen når ut til mange og er fantastisk flink. Jeg synes det er kjekt at både unge og eldre kan jobbe sammen for å redusere matsvinnet i Norge.
Fra scenen fortalte Karen at vi kaster 385.000 tonn spiselig mat i året, og 42,6 kg per nordmann.
– Vi kaster penger rett i søpla! Jeg sluttet å kaste mat fordi jeg så hvor utrolig mye penger jeg kunne spare på det.
– Jeg husker spesielt godt at Mette, sammen med Q, introduserte tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter». Jeg var selv en person som kastet rømmeboksen før den var gått ut på dato, fordi jeg var så redd for at den skulle smake vondt. Det har jeg sluttet med. Så jeg har til og med lært noe av Q-Meieriene, sier Thorsen.
Ifølge Thorsen er Instagram stedet å være om man vil inspireres til matredding. Karen sier at de nærmest har blitt en stor vennegjeng som heier frem hverandre.
– Det er én ting du har lov til å skryte av på Instagram, og det er når du har redda mat. Da kan du faktisk legge ut et skrytebilde, ler hun.
Hennes beste tips til matredding er å slutte å fokusere så mye på datomerkingen, og å tenke kreativt.
– Man har ofte mye i kjøleskapet som man ønsker å kaste. Tenk heller at du skal lage noe ut av det – mest sannsynlig blir det bra, om du bare tør å prøve.