Frukt & grønt

10 av 20 som ble smittet av hepatitt A i et utbrudd i år, hadde spist fryste bringebær fra samme leverandør. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB

Importerte bringebær ga hepatitt-utbrudd

Fryste bringebær importert fra utlandet er trolig smittekilden til et nasjonalt utbrudd av hepatitt A fra tidligere i år, melder Folkehelseinstituttet (FHI)

Publisert Sist oppdatert

20 personer bosatt ulike steder i landet ble smittet i utbruddet, som varte fra april til oktober i år.

18 av disse hadde spist ferske eller fryste bær av en eller annen type, melder FHI. Halvparten hadde spist fryste, importerte bringebær fra samme leverandør 2–6 uker før sykdommen.

Bringebærene er sannsynligvis ikke lenger på markedet, skriver FHI i en nyhetsmelding.

Hepatitt A-virus kan gi smittsom leverbetennelse. Også i 2014 var det et hepatitt-utbrudd i Norge som kan knyttes til fryste bær.

– Viruset dør ved varmebehandling, og risiko for smitte fra frukt, bær og grønt kan reduseres ved å følge Mattilsynets råd: Importerte, fryste bær bør kokes i ett minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS