Grilstad
Grilstad signerer eksportavtale med fransk grossist
Fenalår fra Norge/Grilstad har i dag inngått en ny eksportavtale med den franske grossisten Masse for sitt erkenorske produkt.
Avtalen ble signert på den store proffmessen SIHRA i dag som går parallelt med årets Bocuse d`Or-konkurranse i Lyon.
– Fenalår fra Norge, som er en av våre beskyttede betegnelser, har gjort en imponerende jobb med å arbeide systematisk med eksportmuligheter over mange år. Så har selvsagt pandemien satt arbeidet på vent noen år, men nå er det gledelig at det er full fart igjen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) under signeringen.
– Utrolig spennende at et så tradisjonsrikt norsk produkt som fenalår nå får enda større innpass i det kresne franske markedet. At et langtidsmodnet lammelår fra Stranda nå gjør suksess i Frankrike. Det er vi stolte av, understreket hun.
Familieeid bedrift
Avtalen ble skrevet under av to representanter fra Masse, en fjerde generasjons familieeid bedrift, som har spesialisert seg på å selge høykvalitetsvarer i det franske markedet.
– Norsk matkultur har mye å være stolt av, og det er gledelig at her i gastronomiens sentrum, Lyon, så klarer vi å skape interesse og salg av noe så erkenorsk som fenalår. Jeg ønsker fenalår fra Norge og Grilstad-Tind lykke til, og gleder meg til å se resultatene av denne avtalen, sier Borch.
Forpliktende samarbeid
«De siste årene har vi doblet eksporten. Franske forbrukere vil virkelig ha norsk fenalår.»
Avtalen er et forpliktende samarbeid i salg og markedsføring av TIND Premium spekeprodukter primært inn mot det franske HORECA markedet. Hovedproduktet vil være Fenalår fra Norge, TIND marinert & Speket Lammelår. Den er inngått mellom selskapet Masse, Lyon og Grilstad AS/TIND Stranda.
Det er Grilstad, Bjørli Fjellmat, Fatland og Nortura som står bak Fenalår fra Norge.
– Vi er svært glade for denne avtalen, og håper den vil øke salget i det franske markedet betraktelig. De siste årene har vi doblet eksporten. Franske forbrukere vil virkelig ha norsk fenalår, sier Svein Andreassen fra Tind og Per Berg fra Fenalår fra Norge.
– For oss har det vært avgjørende at vi først fikk en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) i Norge og så fikk denne godkjent som en Indication géographique protégée (IGP) i Frankrike. Dette merket dokumenterer sammenhengene mellom kvalitet og opprinnelse. Det er avgjørende for å lykkes i et kresent fransk marked, understreker de to.
Eksporten har økt
Eksporten til Frankrike startet i 2015. Det ble da solgt beskjedne 82 kilo. I 2019 var eksporten økt til 710 kilo. Så kom to år med pandemipause. I 2022 var salget oppe i hele 1,2 tonn. Ambisjonene er å øke dette kraftig gjennom ny avtale, skriver Fenalår fra Norge i en pressemelding.
Beskyttet betegnelse
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at tradisjonsrik norsk mat og drikke får den beskyttelse og anerkjennelse den fortjener. Den er en offentlig merkeordning under Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat administrerer merkeordningen, mens Mattilsynet fatter vedtak.
- Her kan du lese mer om Beskyttede betegnelser.