Nyheter

Matteknolog Helen Hoem stortrives i Findus.

Frelst matteknolog

Matindustrien må gjøre seg litt mer sexy, mener matteknolog Helen Hoem i Findus.

Publisert Sist oppdatert

Vi har snakket med to ganske nyutdannede kvinner som jobber i bransjen.

Helen Hoem tror at mange tenker at det er kjedelig og tørt å jobbe i næringsmiddelindustrien.

– Jeg hadde en litt annen vei inn i studiet enn de fleste andre, forteller Helen Hoem, som fullførte masteren sin i matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i 2017.

Hun startet studieløpet med å ta en treårig bachelor i ernæring før hun søkte seg videre inn på en master i matvitenskap. Før hun startet på masteren var det først og fremst ernæringsdelen som interesserte henne.

– Men man måtte også ha noen tekniske fag for å komme inn, og det viste seg at det var veldig gøy. Jeg ble litt frelst på den delen i løpet av det første året, sier hun og legger til:

– Det var veldig «hands on» og et helt nytt område som jeg aldri hadde blitt eksponert for tidligere.

Alt annet enn kjedelig

Hun husker hva hun tenkte da hun gikk på videregående og scrollet seg gjennom studiehåndboken.

– Da jeg så den matteknologilinjen på NTNU, tenkte jeg at det virket litt kjedelig. Nå vet jeg at det er alt annet enn kjedelig. Det er derimot veldig interessant å jobbe med mat og se relevansen.

Hoem mener «man har så lite peiling når man er ferdig med videregående» og at både bransjen og studiestedene burde drive bedre innsalg, slik at studentene i større grad blir eksponert for faget.

– For de som ikke har noe forhold til det, er det på en måte ikke så sexy. Men det tror jeg det kan bli. Matbransjen er blant annet ledende på å ta i bruk ny teknologi i industrien, sier hun.

Spennende utvikling

Hennes første jobb etter studiene var i Elopak. I 2019 begynte hun i kvalitetsavdelingen til Findus.

– Matproduksjon er veldig aktuelt, alle har et forhold til det, og innenfor samme selskap er det mange forskjellige muligheter; fra hovedkontor til produksjon og marked, sier hun og legger til at et av hovedkriteriene hennes for valg av jobb er at hun får mulighetene til å reise. I Findus kan hun være én dag på kontoret, den neste på en av fabrikkene til Findus eller hos en leverandør i utlandet.

Trenger mer info tidligere

Rebekka Helén Kristiansen studerte agroøkologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og var ferdig med utdanningen i 2018. I dag jobber hun som rådgiver bærekraft og matproduksjon i Matprat.

Foto Rebekka Helén Kristiansen får bruk for nesten alt hun lærte på studiet i jobben som rådgiver for bærekraft og matproduksjon i Matprat. Foto: Matprat

– Allerede på videregående bør man informere elevene om hvilke jobbmuligheter som finnes innenfor matindustrien, sier hun.

Rebekka Helén Kristiansen tok først en bachelor i internasjonale miljø- og utviklingsstudier, der det hun lærte en del om global matproduksjon og utfordringer knyttet til det.

– Det syntes jeg var så spennende at jeg valgte å gå videre på et toårig studium i agroøkologi, sier Kristiansen, som var ferdig utdannet i 2018.

For å få opp rekrutteringen til matindustrien tror hun det er viktig å gjøre folk oppmerksom på alle de spennende mulighetene i bransjen.

– Mat vil vi alltid ha behov for, man jobber med noe viktig og det vil alltid være jobber tilgjengelig.

Powered by Labrador CMS