Nyheter
Fra nyttår skal næringslivet kildesortere matavfall
Fra 1. januar skal matavfallet ut av emballasjen før det kastes. Og det skal skje hos den som eier matavfallet, altså i dagligvarebutikkene, opplyser Avfall Norge.
Fra 1. januar gjelder nye utsorteringskrav som sier at alle virksomheter som produserer husholdningslignende avfall skal kildesortere mat- og plastavfall.
Dette vil i stor grad påvirke rutinene i dagligvarebransjen, som har mye av både mat- og plastavfall. I de fleste tilfeller kastes i dag matvarer som er gått ut på dato som de er – i emballasje. Det vil ikke lenger være lov når de nye kravene trer i kraft over nyttår.
Må skje i butikken
– Vi fikk henvendelser på hva de nye kravene betyr i praksis, og kontaktet Miljødirektoratet for en avklaring. Tilbakemeldingen var at emballert matavfall må avemballeres i butikk, sier fagrådgiver Jens Måge i en artikkel på Avfall Norges egen nettside.
Dette skrev Miljødirektoratet: «For at praksis skal være i tråd med kravene i den nye forskriften må avfallet, både mat- og plastavfall, kildesorteres der avfallet oppstår, det vil blant annet si at butikker må sørge for å avemballere matavfall før de kildesorteres matavfallet.»
Krever nye rutiner
– Dette vil kreve nye rutiner i dagligvarebransjen, og sikkert oppfattes som både tidkrevende og kostbart. Men prinsippet er at avfallet skal utsorteres ved kildesortering der avfallet oppstår, som altså er i butikken. Vi tror det nye kravet vil gi enda flere insentiver til å redusere matsvinn ved å planlegge matbutikkens innkjøp bedre, og i større grad selge mat som nærmer seg utgått-dato til lavere pris, sier Måge.
Onsdag 7. desember inviterer Avfall Norge til et frokostmøte der det nye regelverket gjennomgås.