Nyheter

Samisk mat og reiseliv profileres i år på Norges paviljong på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin. Utstillingen varer fram til neste helg. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Forbrukerne får øynene opp for norsk reinkjøtt

Reinkjøttet er et av det mest smakfulle og sunneste kjøttslaget Norge har å tilby. Nå markedsføres det massivt under den pågående internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i den tyske hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

­Det er for 88. gang at en av verdens største messer går av stabelen i den tyske hovedstaden. En ypperlig anledning til å markedsføre både reinkjøtt, samisk kultur og mulighetene til reiseopplevelser for et internasjonalt publikum.

I helga var allerede 100.000 besøkende innom messehallene, opplyser de tyske arrangørene.

Oppmerksomheten omkring norsk reinkjøtt har økt betraktelig den siste tiden – gjennom markedsrettet produktutvikling og profesjonalisering av hele verdikjeden, fra vidde til bord. Reinkjøttet har posisjonert seg som noe av det mest smakfulle og sunneste kjøttslaget vi har, mener Landbruks- og matdepartementet.

Solid prisøkning

Økt tilgjengelighet av reinsdyrkjøtt av god kvalitet har også bidratt til en svært positiv utvikling av prisen til reineier. Den har økt med nesten 121 prosent i løpet av en 10-års periode.

I 2013 var prisen 47,78 kroner per kilo, og i 2023 har Økonomisk Utvalg anslått prisen til 105,51 kroner per kilo, fremhever departementet.

Siden 2003 har det vært fri prisdannelse på reinkjøtt innenfor den beskyttelsen importvernet har gitt.

Det er flere årsaker til den positive prisutviklingen. Særlig økt konkurranse og den nevnte profesjonaliseringen av reinkjøttbransjen har gitt positivt utslag.

Også økt bevissthet rundt kvalitet av kjøttet fra reineiernes side har bidratt, samt aktivt og strategisk arbeid fra Markedsutvalget og tiltak som ingen import av reinsdyrkjøtt med redusert tollsats.

«Forbrukerne har fått opp øynene for reinkjøttet, og det gjenspeiles i prisen til reindriftsutøverne.»

Geir Pollestad, landbruks- og matminister

– Flere aktører i verdikjeden har bidratt til den positive utviklingen av produsentprisen, men uten reindriftsutøverens innsats hadde vi som forbruker ikke hatt tilgang til kvalitetsprodukter av rein, understreker landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) som åpnet den norske paviljongen før helgen.

Forbrukerne har fått opp øynene for reinkjøttet, og det gjenspeiles i prisen til reindriftsutøverne, legger han til.

Økt produksjon av reinkjøtt

Etter flere vintre med beitekrise ble det i fjor registrert en økning i slakting og produksjon av norsk reinkjøtt.

Slakteuttaket i 2023 var på 68.700 rein. Dette er en økning på 16,5 prosent, sammenlignet med 2022. Den gjennomsnittlige slaktevekten har gått ned fra 23,8 kilo i 2022 til 22,2 kilo i 2023.

Nedgangen skyldes i hovedsak et høyere uttak av kalv. Høsten 2023 har kalveandelen økt fra 80 prosent i 2022 til 82 prosent, ifølge Landbruks- og matdepartementet.

Reinkjøtt på menyen under Bocuse d’Or Europe 2024

  • Trondheim er plukket ut som vertsby for Bocuse d’Or Europe 2024, europafinalen til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse som holdes i Lyon i 2025.
  • Den går av stabelen 19. og 20. mars i år.
  • Reinkjøtt fra Norge og akevitt fra Linie kunngjort skal være obligatoriske råvarer til tallerkenserveringen under årets konkurranse.
  • Norsk skrei, kamskjell fra Frøya og tørrfisk fra Halvors i Tromsø er tidligere offentligjort som råvarer til den tradisjonelle fatretten.
  • Det er reinsdyrlår, skank og tunge som skal tas i bruk. Reinkjøttet skal inngå i hovedserveringen og én sideservering som skal presenteres på to tallerkener samtidig.
  • Hovedretten må inneholde flatbiff fra reinslårettover. U det står kokkene fritt til å bruke stykningsdelene som de vil. I sideserveringen skal akevitt være del av retten.

Kilde: Landbruks- og matdepartementet

Per Ivan og Pierra fra Kautokeino er på plass i Berlin og deltar på Nord-Norges stand. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Powered by Labrador CMS