Restaurant
Foodora får ikke ha eksklusivavtaler med restauranter
Konkurransetilsynet har etterforsket Foodora siden februar 2021. Tilsynet mistenkte at selskapet var dominerende og hadde benyttet seg av eksklusivavtaler med samarbeidende restauranter, noe som kan være brudd på konkurranselovens forbud mot misbruk av dominerende stilling.
Nå har Konkurransetilsynet avsluttet etterforskningssaken, fordi selskapet har gått med på å ikke ha eksklusivavtaler og ekskluderende praksis overfor restauranter vedrørende bruk av Foodoras matbestillingsplattform. Dermed kan andre matbestillingsplattformer lettere få innpass i markedet.
– Vedtaket fra Konkurransetilsynet sikrer at restauranter som har avtale med Foodora, står fritt til å velge om de også vil samarbeide med andre matbestillingsplattformer. Dette vil kunne bedre konkurransen og dermed kunne gi et bedre tilbud for kunder som kjøper restaurantmat fra matbestillingsplattformer, sier avdelingsdirektør Hanne Dahl Amundsen i Konkurransetilsynet.
Foodora er ikke enige i Konkurransetilsynets bekymring, men har likevel forpliktet seg gjennom såkalte avhjelpende tiltak til å ikke inngå eksklusivavtaler med restauranter, slik at restaurantene også kan samarbeide med andre matbestillingsplattformer. Tiltakene omfatter også ekskluderende praksis overfor restaurantene, herunder alle former for insentiver og utøvelse av press for å oppnå eksklusivitet. Det betyr at Foodora for eksempel ikke kan ta høyere pris fra en restaurant, som følge av at den også velger å samarbeide med andre plattformselskaper.