Nyheter
Flere faser ut hurtigvoksende kylling
Dyrevelferd brukes som begrunnelse når kyllingen Ross 308 fases ut av stadig flere. KLF-sjefen er ikke enig.
I dag er det rundt 550 bønder som produserer kylling i Norge. Årlig slaktes det slaktet om lag 63 millioner kyllinger her hjemme.
Den hurtigvoksende kyllingen Ross 308 har vært totalt dominerende i Norge. Den store endringen kom da Rema 1000 faset den ut i 2018 og erstattet den med rasen Hubbard.
Denne uka ble det kjent at klart at kafékjeden Joe & The Juice med 25 kaféer i Norge og over 300 totalt i verden utfaser nå den hurtigvoksende kyllingen. Kjeden skal også innføre standarden European Chicken Commitment (ECC), som Rema 1000 også har sluttet seg til. ECCs har blant annet som mål å fase ut hurtigvoksende kylling.
Starter i 2021
– Kvalitet og gode råvarer er en del av vårt DNA i Joe & The Juice, og dette betyr blant annet bedre dyrevelferd. Det er derfor naturlig for oss som en ansvarlig bedrift å fase ut den hurtigvoksende kyllingen fra vårt sortiment, sier toppsjef Thomas Kusk Nørøxe i Joe & The Juice.
Han er også styreleder Joe & The Juice Norge AS, som omsatte for 126 millioner kroner i 2018.
Nørøxe opplyser at kjeden skal «starte implementeringen i samarbeid med vår leverandør allerede i 2021, hvis alle forhold tillater det».
Varsler kyllingrevolusjon
Dyrevernorganisasjoner i Europa har i årevis kritisert bruken av den såkalte turbokyllingen, og mener den raske veksten gir kyllingene økt risiko for gangproblemer, sykdom og organfeil.
– Utfasingen av turbokyllingen er et historisk steg for kyllingvelferd, og det er Joe & The Juice som tar det første steget av kafékjeder i Norge. Det kommer en kyllingrevolusjon, og det ser kjeden. Resten av bransjen bør følge nøye med, og få med seg de klare signalene, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i dyrevernorganisasjonen Anima.
KLF: – Kyllingvelferden er god
Administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund sier til Matindustrien at kafékjedens strategiske valg er «helt kurant».
Dyrevelferd som begrunnelse for utfasingen, kjøper han derimot ikke:
– Det er mange andre forhold enn kyllingrasen og veksthastigheten som betyr noe for dyrevelferden, strø og aktivitetsmuligheter er to eksempler. Vi er veldig trygge på at dyrevelferden er god. Norge er utrolig langt framme i verden med tanke på regelverk og retningslinjer for kyllingproduksjon, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen til Matindustrien.
Han mener Ross 308 er fôreffektiv og fra KLFs ståsted dermed en kylling som gir et lavere klimaavtrykk og mer mat per dyrket areal fôr i et globalt perspektiv.
KLF har ikke detaljerte tall for kyllingrasene, men Juul-Hansen mener et grovt anslag tilsier at tre av fire kyllinger i Norge er Ross 308 i dag.