Nyheter

Fiskere som jobber i den havgående flåten, blir taperne i regjeringens kvotemelding, mener organisasjonen Fiskebåt. Foto: Odd Kristian Dahle | Fiskebåt

Fiskerfamilier taper på forslag til ny kvotemelding

– Rundt 2.000 fiskere og deres familier kommer til å tape store inntekter hvis regjeringens forslag til kvotemelding blir vedtatt, frykter styreleder Christian Halstensen i Fiskebåt.

Publisert Sist oppdatert

I 2023 ville fiskerne tapt 50.000 kroner på årsbasis. Dette er fiskere som bor i kystkommuner og bidrar til helårsarbeidsplasser langs hele kysten, understreker Christian Halstensen. Fiskebåt er havfiskeflåtens organisasjon.

Styrelederen peker på at både LO, NHO, Norges Fiskarlag og Fiskebåt har kommet med anbefalinger om at politikerne innfrir tidligere forsikringer om stabilitet i ressursfordelingen mellom små og større fiskefartøy.

Vil øke konfliktlinjene i næringen

– Regjeringen svikter de fiskerne som har bidratt til å skape en lønnsom og attraktiv næring. Kvoteendringene som nå er foreslått er et historisk skifte med tanke på stabil ressursfordeling. De foreslåtte endringene vil øke konfliktlinjene i næringen, mener Halstensen.

Fiskeflåten må leve med svingningene i kvoter, marked, oljepris, rente og valuta. Det er derfor svært uheldig at de politiske rammevilkårene er uforutsigbare, til tross for lovnader om det motsatte, understreker Fiskebåts styreleder.

Regjeringens forslag til ny kvotemelding

  • Like før helga la fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) fram stortingsmeldingen «Folk, fisk og fellesskap – regjeringens kvotemelding for forutsigbarhet og rettferdig fordeling».
  • Regjeringen foreslår økt kvotegrunnlag til kystflåten under 11 meter, en sammenslåingsordning for flåten under 11 meter.
  • I meldingen foreslås det dessuten å begrense eierkonsentrasjonen i kystflåten for å sikre en variert flåte også for framtida – og for å unngå at for mange kvoter samles på få hender.
  • Sammenslåingsordning for den minste kystflåten som tillater at eiere av to fartøy kan slå sammen kvotegrunnlaget og fiske den samlede kvoten på ett fartøy. Dette forslaget er rettet mot den minste fartøygruppen i kystflåten.
  • Sjømatindustrien: Regjeringen ønsker at en variert, fisker-eid fiskeflåte i størst mulig grad skal ta hensyn til industriens behov for stabil tilgang på råstoff for å øke bearbeiding av sjømat i Norge. Bearbeidingsutvalget har tidligere foreslått 32 tiltak for å øke bearbeiding av fisk i Norge. I forslaget til ny kvotemelding følges disse tiltakene opp, blant annet tiltak som retter seg mot førstehåndsomsetningen av fisk.
  • Forslaget til ny kvotemelding finner du her.

Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet

Christian Halstensen frykter at regjeringens forslag til kvotemelding vil redusere både verdiskapningen og antall helårsarbeidsplasser og føre til lavere aktivitet langs kysten.

Spesielt vil verfts- og utstyrsindustrien bli rammet, men også øvrige tjenesteytende næringer, mener han.

Uberettiget kritikk fra Riksrevisjonen

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) har vært opptatt av Riksrevisjonens kritikk om manglende konsekvensutredninger som kom fram i en rapport i 2020 der den hadde undersøkt kvotesystemet i perioden 2004 til 2018. Kritikken rammet Arbeiderpartiet, men var i stor grad uberettiget, mener Fiskebåt.

– Nå foreslås imidlertid dramatiske endringer der konsekvensene ikke er utredet, mener Christian Halstensen.

– Vi frykter blant annet tap av arbeidsplasser på havet, økt sesongarbeid med utenlandsk arbeidskraft, tap av helårsarbeidsplasser på land, behov for ytterligere strukturering eller landligge, og uheldig beskatningsmønster med økt uttak av kysttorsk, sier Fiskebåts styreleder.

Halstensen mener dessuten at mulighetene til aktivt å møte det grønne skiftet, blir kraftig redusert hvis forslaget til ny kvotemelding blir en realitet.

– Norge vil sakke akterut som verdensledende innen innovasjon og utvikling i fiskeri og verfts- og utstyrsindustrien når den havgående flåtens rammevilkår svekkes, mener han.

Halstensen slår fast at fiskeri- og havministeren inviterer til bred enighet om fiskeripolitikken. Han håper derfor at Stortinget kan samle seg om et kompromiss som «ikke innebærer urimelige og uakseptable endringer i den fordeling som har vært gjeldende i snart 25 år».

Powered by Labrador CMS