Nyheter
Finaleklart i Det Norske Måltid
Her er de 39 mat- og drikkeproduktene som kjemper om seieren i 13 kategorier i Det Norske Måltid 2021.
Etter tre dager med smaksarbeid har dommerne bestemt hvilke 39 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen hele 13 kategorier som kjøtt, sjømat, meieriprodukt og drikke.
Noen konklusjoner:
-
Tre fylker skiller seg ut: Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister
-
Vestland og Hardanger konkurrerer om Årets sider
-
Rogaland stiller sterkt innen kjøttkategoriene
Faglige diskusjoner
− Det er mye lidenskap og håndverk som ligger bak de deltakende produktene. Når produsenter kjører halve landet for å få produktet sitt personlig overlevert til mottaket på Britannia Hotel, så viser det hvor mye konkurransen betyr for den enkelte. De fagtunge juryene gjør sine grundige vurderinger med respekt for arbeidet som ligger bak, og det er gode faglige diskusjonene blant dommerne. Det har vært en krevende jobb, men vi er nå glade for å dele hvem som er de 39 verdige finalistene, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.
− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier Austigard.
Her er finalistene
Årets drikk
-
100% Aroma – Alde, Vestland
-
Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken
-
Sprudlande bringebær limonade – Balholm, Vestland
Årets ost
-
Blå – Hitra gardsmat, Trøndelag
-
Holtefjell XO – Eiker gardsysteri, Viken
-
Ung Grotteost – Hitra gardsmat, Trøndelag
Årets grønne
-
Aprikos – Sogn Frukt og Grønt, Vestland
-
Hvasser asparges – Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark
-
Moreller – Helgøyfrukt, Rogaland
Årets sjømat
-
Fersk Skatefilet – Domstein sjømat avd. Stavanger, Rogaland
-
Krabbeklør, gigant – HitraMat, Trøndelag
-
Trollgodt – Frisk Fisk, Agder
Årets kjøtt
-
Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland
-
Ytrefilet – TTmeat, Rogaland
-
Flat Iron Filet av kalv – Melleby Gård, Viken
Årets søtsak
-
Tindved – Trondheim sjokolade, Trøndelag
-
Hasselnøtt pålegg – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
-
Små Marengsbunner fra Røros – Galåvolden gård, Trøndelag
Årets meieriprodukt
-
Ryfylkeyoghurt naturell – Ryfylke gardsysteri, Rogaland
-
RørosIs Fløteis med multer – Galåvolden gård, Trøndelag
-
Økologisk Røros Yoghurt Blåbær – Rørosmeieriet, Trøndelag
Årets bakst
-
Melkeloff – Klemmetsrud gårdsbakeri, Viken
-
Røros Knekks spelt og havsalt – Rørosbakern, Trøndelag
-
Havremarvkjeks – Lykkemat, Trøndelag
Årets øl
-
Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark
-
Braut Shake IPA – RYGR brygghus, Rogaland
-
Havblikk lys og frisk – Kinn bryggeri, Vestland
Årets sjømat foredlet
-
Gravet Laks – Garnviks røkeri, Trøndelag
-
Røkt Ørret – Garnviks røkeri, Trøndelag
-
Tradisjonell einerrøykt svanøylaks – Svanøylaks, Vestland
Årets kjøtt foredlet
-
Hickory Babyback Ribs – A.Idsøe, Rogaland
-
Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke – A.Idsøe, Rogaland
-
Passe spekepølse av frilandsgris med fennikel – Ask gård, Viken
Årets grønne foredlet
-
Ramsløkpesto – Litlestøl ... det lille ville, Rogaland
-
Plommesyltetøy – Nyhuus gard, Vestfold og Telemark
-
Herr Bruns Sorte Dråper – Topp Sopp, Rogaland
Årets sider
-
57/2 Brudeferd – Store Naa Siderkompani, Vestland
-
Drengen – Hardangerbonden, Vestland
-
Svans – Alde, Vestland
Lang mathelg i februar
Den endelige finalen går av stabelen i en spennende mathelg i Stavanger. Torsdag 3. februar arrangeres Det Norske Måltid på Clarion Hotel Air, fredag 4. og lørdag og 5. februar er det duket for Asko Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger og Tine MatCup på Jåttå videregående skole.
Gladmat planlegger også aktiviteter for produsenter, serveringsnæringen og publikum den samme helgen.