Nyheter

Direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke er skuffet over regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

– Et budsjett for å gjenreise svensk økonomi

Grensehandelen er ikke nevnt i revidert nasjonalbudsjett. I NHO Mat og Drikke er skuffelsen stor.

Publisert Sist oppdatert

– Med så høy arbeidsledighet er det et kraftig signal når regjeringen ikke tar grep for å trygge de mange tusen nye arbeidsplassene som er skapt etter at koronaen stoppet grensehandelen. Dette er avgiftspolitikk for gjenreising av svensk, ikke norsk, økonomi, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

«Ikke viktige jobber»

Brubakk viser til at utfordringene som den enorme grensehandelen medfører, ikke er nevnt med et ord i budsjettforslaget:

– Dette er en tydelig beskjed fra regjeringen til de som jobber i varehandelen og næringsmiddelindustrien om at jobbene deres ikke er viktige. Arbeidsledigheten er høyere enn under både finanskrisen og oljekrisen. Da skulle man tro at enhver arbeidsplass er viktig. Slik er det tydeligvis ikke, sier han.

Midlertidige nye jobber

– Året med stengte grenser har skapt tusenvis av nye arbeidsplasser. Dessverre er svært mange av disse i praksis midlertidige fordi nordmenn vil gjenoppta grensehandlingen når grensene åpnes igjen. I stedet for å trygge disse arbeidsplassene, velger regjeringen å sitte med hendene i fanget, sier Brubakk.

I 2020 økte statens provenyinntekter med sju milliarder kroner som følge av at nordmenn handlet brus, vin, øl, brennevin, snus og tobakk i Norge i stedet for i utlandet.

– Summen av mange nye arbeidsplasser, økt omsetning hos norske produsenter og økte avgiftsinntekter betyr mye for norsk økonomi. Det forundrer meg at regjeringen ikke interessert i dette regnestykket i den situasjonen landet er i, men åpenbart velger å vente til at jobbene, inntektene og verdiskapingen forsvinner over grensen igjen, sier han.

Frp krever tiltak mot grensehandel

Fremskrittspartiet er kritiske til at regjeringen i forslaget til revidert nasjonalbudsjett ikke reduserer grensehandelsavgiftene.

– Det er ingen tvil om at kuttene Frp fikk gjennomslag for i budsjettavtalen før jul, har vært med å skape flere nye arbeidsplasser. Dette blir enda viktigere når grensene åpnes, sier finanspolitiker Hans Andreas Limi i Frp til NTB.

– Frp er opptatt av at folk skal handle og jobbe i Norge, fremfor å sponse den svenske staten, sier han.

I budsjettforhandlingene i fjor høst fikk Frp kuttet avgiftene på grensehandelsutsatte varer som øl og vin, snus, sukker og sjokolade med 3,7 milliarder kroner.

Nå er også systemet for avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer klar. Den blir fra 1. juli satt ut ifra hvor mye sukker de inneholder, og lettbrus blir dermed billigere.

Regjeringen vil ha flere ulike trinn i brusavgiftene.

– Differensieringen innebærer flere avgiftssatser slik at drikkevarer med mest sukker får uendret avgift, mens varer som er tilsatt mindre sukker eller bare kunstig søtstoff, får lavere avgift, skriver regjeringen.

Powered by Labrador CMS