Nyheter
Dyreste råkaffe på ni år
Pandemi og ekstremvær har ført til dyrere kaffe. Prisen på råkaffe er nå den høyeste på ni år.
Høyere kaffepriser kan i lengden likevel være godt nytt – både for produsenter og forbrukere.
Det er flere grunner til at prisen på råkaffe har steget kraftig de siste månedene. Økte fraktpriser som følge av pandemien og valutasvingninger spiller inn.
– Men det mest utslagsgivende for dagens prisøkning er ekstremværet som rammet verdens største kaffeprodusent, Brasil, tidligere i år, opplyser Anders Thorén, kommunikasjonssjef i kaffebrenneriet Löfbergs.
Rammet kafferegioner hardt
Brasil ble først rammet av tørke og deretter av frost. Ekstremværet rammet viktige kaffeplantasjer i delstaten Minas Gerais, der 70 prosent av Brasils arabicabønner produseres. Det førte til at store deler av innhøstingen ble ødelagt for mange av landets kaffedyrkere.
– Mange av disse bøndene er nå er i en utrolig tøff situasjon, sier Thorén.
Landbruksdepartementet i USA meldte allerede i sommer at årets produksjon av kaffe vil være lavere enn forbruket.
Selv om verdens nest største kaffeprodusent, Vietnam, kommer til å eksportere mer i år, gjør det ikke opp for den ekstremt dårlige avlingen i Brasil, fastslo departementet i juni.
Den globale oppvarmingen rammer kaffedyrkerne på mange måter. Kaffen må stadig plukkes høyere og høyere i terrenget. Det gjør at tilgangen på areal blir mindre.
Kunstig lav pris
Markedseksperter har advart om at prisen på kaffe lenge har vært kunstig lav. Mange kaffebønder rundt om i verden sliter i dag med at de ikke tjener noe særlig på å dyrke fram de magiske kaffebønnene.
For mange bønder vil derfor en prisøkning være viktig for å kunne fortsette å dyrke kaffeplantene.
Thorén understreker at de stigende prisene på råkaffe helt sikkert også vil føre til dyrere kaffe for forbrukerne.
Mer stabil produksjon
– Men på sikt kan det altså likevel være positivt, mener Thorén.
– Hvis kaffeprisen i butikkene øker med ti kroner per kilo, betyr det at du som forbruker må betale mellom 6 og 7 øre mer per kopp. Det har nok de fleste råd til, sier han og fortsetter:
Når prisen på kaffe stiger, fører det også til økt fortjeneste for kaffedyrkerne. Får de bedre betalt, kan de utvikle virksomhetene sine og være bedre rustet til å møte utfordringer i framtiden. Det vil føre til at tilgangen til god kaffe sikres, sier han.
– Vi er alle er tjent med at tilgangen på kaffe blir stabil og bærekraftig, sier Thorén.