Nibio

Prisene på kylling og annet kjøtt som er fôret opp på korn, kommer til å øke.

Dyrere svin og kylling

Høye kornpriser kan bety slutt på stabilt lave priser på svinekoteletter og kyllingbryst.

Publisert Sist oppdatert
– Ser vi bort fra matvarekrisen tidlig på 1970-tallet og prisvariasjonen de senere årene, har vi i perioden etter krigen stort sett hatt fallende eller stabile realpriser på matvarer, sier spesialrådgiver og forsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) til forskning.no.– Den stabiliteten kan vi ikke ta for gitt i fremtiden. Vi må regne med store svingninger og stor usikkerhet, mener han.Produksjonsfaktorer som fosfat, energi og vann kan gi overraskelser og mer varige utslag på prisene.– Vi kommer til å oppleve både høye priser og bratte prisfall for å jevne ut normale svingninger i forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Klimarelaterte variasjoner i avlingsforhold vil skape ytterligere svingninger, hevder Pettersen.– Den dagen prisene ute i verden stiger tilstrekkelig, har ikke Norge lenger en lukket kornøkonomi. Da er kornet, kjøttet og osten vi spiser, internasjonale handelsvarer i likhet med sukker, fisk og kaffe, sier han til forskning.no.

Stor usikkerhet

Ikke lenger isolert

Powered by Labrador CMS