Nyheter
Denne bygda er Norges softishovedstad
Hos Circle K går det årlig unna med om lag én million softiser i Norge. Ingen serverer mer enn stasjonen i Heddal.
– For åtte-ni år siden bestemte vi oss for bygge en isdestinasjon i Heddal. Dét vil jeg si vi har klart, sier Helén Windsvoll.
Stasjonen hun eier, Circle K Heddal, solgte 18 001 softis i fjor. Ingen norske stasjoner i Circle K selger flere. Nærmest kommer Circle K E18 Horten med 17 958 solgte is.
– Vi har et sterkt konkurranseinstinkt her på Heddal. Gjennom hele året hadde vi en tøff kamp med Horten om hvem som skulle servere mest softis til kundene. Det smaker godt å komme på førsteplass, selv om det var en knepen seier, sier Windsvoll.
Vestfold, Telemark og Nordland på softistoppen
Den fløyelsmyke softisen dukket for første gang opp i Norge sent på 1950-tallet, og har holdt seg i popularitet gjennom tiårene. Sammen med blant annet kuleis, milkshake og frappe er den en del av Circle K Norges satsing på avkjølende og forfriskende matvarer.
– Totalt serverte vi 948 937 softiser i kjeks eller beger på selskapets stasjoner i løpet av fjoråret. Etterspørselen er stor i alle deler av landet, men vi selger spesielt godt i Vestfold, Telemark og Nordland. Nesten hver tredje softis vi lager, spises her, sier Mia Cathrine Tveit Stoknes, som leder kategori- og butikkutvikling i Circle K Norge.
Softis i sol og snø
Vi vender tilbake til Heddal, det lille tettstedet som kanskje er mest kjent for å huse Norges største gjenværende stavkirke. Hvorfor er folk her så ualminnelig sugne på softis?
– Jeg tror jungeltelegrafen har en del å si. Mange mener vi har den beste softisen, og de forteller det videre til andre. Vi har blitt et fast stoppested for alt fra pensjonister på tur og barnefamilier med sykler, til arbeidsfolk, ungdom og hyttefolk. En del skal ha softis selv når det regner og snør, sier Linda Carlsen, daglig leder på Circle K Heddal.
Hun nevner hyggelig stasjonsbetjening, godt renhold og flust med sitteplasser utendørs som viktige suksessfaktorer for softiseventyret på Heddal-stasjonen.
– I tillegg til kvaliteten på isen, selvsagt. Vi mener at Diplom-Is har den aller beste softisen. Derfor er vi glade for å ha dem på laget, sånn at vi kan servere et mest mulig velsmakende produkt til kundene, sier Carlsen.
Strø må til
Så hva er egentlig en god softis?
– Du skal kjenne den gode fløtesmaken. Isen skal være frisk, og ikke for mektig. Temperaturen må være riktig, både av hensyn til konsistens og smak. Og så må isen for all del ikke være kornete, svarer Windsvoll.
– Du må også ha rikelig med strø å velge imellom, legger Carlsen til.
Blant favorittene oppå softisen er fremdeles gamle favoritter som sjokolade, jordbær og tuttifrutti. Softiselskere av litt eldre årgang foretrekker gjerne ekte krokan – altså uten nøtter.
Av nyere smaksvarianter som er blitt populære finner vi sitron, salt karamell og salt lakris.
Hva med de yngste softiskundene? De vil vel ikke ha lakris?
– Barna vil ha strø med mest mulig farger eller variantene som ser diggest ut, som oreokjeks og marshmallows, forteller Windsvoll.
Nå er planen å slå egen rekord i 2022. Målet er å selge 20.000 softis i løpet av året.
Dette er topp ti
1. Circle K Heddal (18 001 is)
2. Circle K E18 Horten (17 958 is)
3. Circle K Rakkestad (15 851 is)
4. Circle K Korgen (13 369 is)
5. Circle K Fauske (12 060 is)
6. Circle K Husnes (11 172 is)
7. Circle K Skei (11 016 is)
8. Circle K Drangedal (10 741 is)
9. Circle K Høydalsmo (10 667 is)
10. Circle K Hesseng (10 414 is)
(Pressenytt)