Nyheter
Den nye slakteren
NMBU leder prosjektet RoButcher, som skal utvikle en ny slakterobot for gris. Den kan være på markedet om fem-seks år.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås er ledende på landbruksrobotikk i Norge, og er involvert i en rekke prosjekter både i inn- og utland. 20-25 personer er involvert ved NMBU og miljøet vokser stadig. Denne høsten startet det andre kullet med masterstudenter på studiet i robotikk.
RoButcher slakter fra utsiden og inn, de rene delene skjæres av før innvollene kastes
Linjeproduksjon for gris
NMBU-professor Alex Mason leder prosjektet «RoButcher», som skal utvikle en ny robot for slakting og skjæring av gris, i samarbeid med en rekke norske og internasjonale aktører.
Mason jobber 80 prosent for NMBU og 20 prosent som prosjektingeniør for Animalia.
Prosjektet skal utvikle ny teknologi for knyttet til linjeproduksjon for gris. Dette skal løses ved hjelp av såkalte fabrikkceller, gjerne kalt Meat Factory Cells (MFC). Her skal fabrikkcellene fungere som enkeltstående produksjonsenheter hvor skjæring av kjøtt er helautomatisert.
Klar om fem-seks år
Mason forklarer at det tradisjonelt slaktes fra innsiden og ut, der innvollene tas ut først.
– Med RoButcher gjøres det fra utsiden og inn, de rene delene skjæres av før innvollene kastes.
Målet er at både store og små slakterier skal kunne ta i bruk den nye teknologien. Mason tror det kan skje om fem-seks år.
Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens skal roboten lære å kutte med samme bevegelser om dagens menneskelige kjøttskjærere gjør. Derfor deltar også en profesjonell kjøttskjærer i utviklingsprosessen.
Løfter og skjærer
To roboter fra ABB er så langt under testing. Den ene løfter, og den andre skjærer. En gjennomsnittlig norsk gris har en gjennomsnittlig slaktevekt på nesten 80 kilo, purker og råner over 140 kilo. Dermed kan det spares mye manuelt arbeid, som vil bidra til å forbedre arbeidsforholdene i kjøttindustrien.
Nortura bruker til en viss grad roboter på noen av sine slakterier i Norge:
– Vi har en robot som åpner buk og bryst og en robot som merker slaktet når det er godkjent, sier direktør for forskning og utvikling i Nortura, Per Berg, til nettstedet landbruk.no.
Berg oppgir HMS, økt effektivitet, økt kvalitet, reduserte kostnader og redusert matsvinn som de viktigste årsakene til Norturas investeringer i roboter.
Norske slakterier er små sammenlignet med de store slakteriene i utlandet.
Alex Mason ved NMBU peker på at mens norske slakterier kanskje har 1.000-2.000 slakt per dag, så kan storskalaslakteriene i utlandet slakte titusenvis av griser i døgnet.