Nyheter

Espen Lynghaug er spesialrådgiver i NHO Mat og Drikke.

Delvis fornøyd med nye yrkesfag fra høsten

Utfordringene er mange, men NHO Mat og Drikke sier seg fornøyd.

Publisert Sist oppdatert

– NHO Mat og Drikke har engasjert seg sterkt i utarbeidelsen av disse læreplanene gjennom de relevante faglige rådene, sier spesialrådgiver Espen Lynghaug til organisasjonens nettside.

Mange fag i samme program

Lynghaug mener det er utfordrende å lage gode nok læreplaner på Vg1, det første året på videregående, fordi det er så mange ulike yrkesfag som er samlet i samme utdanningsprogram.

– Til tross for noen utfordringer, blant annet med vektingen av programfagene i forhold til fellesfag som norsk, engelsk og matematikk, synes jeg resultatet er blitt bra i de vg1-læreplanene vi har engasjert oss mest i, sier Lynghaug – og viser til vg1 Restaurant- og matfag, vg1 Naturbruk og Vg1 Teknikk og industriell produksjon.

NHO Mat og Drikke skal nå jobbe videre med læreplanene på Vg2 i skole og Vg3-planene som skal brukes i læretiden i bedriftene.

Foto Restaurant- og matfaget slik det ser ut fra høsten 2020. Læreplaner for vg2 og vg3 skal utredes nærmere. Kilde: Utdanningsdirektoratet

Kutter ett av tre programfag

Fra høsten av vil restaurant- og matfag bestå av to programfag:

  • Råvare, produksjon og kvalitet, som er det mest omfattende

  • Bransje og arbeidsliv

LES MER | Her er de nye yrkesfagene

Nytt for restaurant- og matfag er også innsikt i hvordan partene i arbeidslivet samarbeider. Kompetansemålene gir handlingsrom og mulighet for å tilpasse og organisere opplæringen lokalt.

Utdanningsdirektoratet opplyser at nye læreplanene for vg2 og vg3 kommer på høring i august 2020 og blir fastsatt i februar/mars 2021. For skoleåret 2020-21 vil derfor høringsutkastene for Vg3 læreplanene i hvert utdanningsprogram brukes som grunnlag for yrkesfaglig fordypning på Vg1.

LES MER | Rekruttering er bransjens største utfordring

Leder for Faglig råd for restaurant- og matfag (FRRM), Gunnar Bakke, sier at prosessen med nye læreplaner for VG1 har vært krevende for rådet, men mener at resultatet tross alt gir et bedre utgangspunkt enn det som var.

– Resultatet for vg1 gir likevel ikke fullt ut den fagfornyelsen som FRRM skulle ønske seg, sier Bakke, som også er direktør for Baker- og konditorbransjens landsforening.

Han sier til NHO Mat og Drikke at «vi er mest skuffet over at Utdanningsdirektoratet endret programfagene på vg1 fra tre til to fag uten at programfagkarakterene blir vektet.»

– Dette går ut over verdsettelsen av programfagene. Det er svært uheldig hvis yrkesfagelever opplever at de straffes hvis de er sterkere faglig i sitt programfag enn i fellesfagene, sier han.

Ikke havbrukstekniker

Tidligere i år omtalte Matindustrien Sjømat Norges ønske om å dele dagens fagbrev i akvakultur i to på tredje trinn i videregående (vg3), der det nye skulle være et fagbrev som havbrukstekniker. Det har ikke fått gjennomslag hos Utdanningsdirektoratet.

Powered by Labrador CMS