Annonse
alkohol
Brygger for sterkt øl
Butikkøl fra småskalabryggeriene er for sterkt. To bryggerier har trukket alle produktene sine fra markedet. Bryggeriforeningen arbeider for å rydde opp.
Annonse
Det begynte med et tips. En privatperson med avansert måleutstyr målte opptil 6,3 prosent alkohol i butikkøl fra noen bryggerier.Bryggeri- og Drikkevareforeningen (Brod) har testet 138 ulike butikkøl fra 49 norske småskalabryggerier. Resultatene viser at rundt 60 prosent er for sterke. De sterkeste inneholdt over 7 prosent alkohol.I en pressemelding slår Brod fast at dette er et tillitsspørsmål i forholdet til kundene, et omdømmespørsmål overfor myndighetene og et moralsk spørsmål med tanke på forbrukerne.– Vi har ikke mistanke om at noen bryggerier bevisst har brygget for sterkt øl. Småskalabryggeriene har beregnet alkoholinnholdet matematisk ut fra tradisjonelle modeller som har vært akseptert av toll- og avgiftsmyndighetene, skriver foreningen.– Imidlertid er øl et levende produkt der sukkerinnhold i maltet, gjærtypen, ut- og ettergjæring og flere andre faktorer spiller sammen i bryggeprosessen.Småskalabryggeriene i Norge står samlet bak et ønske om å bedre rutinene sine. De har samarbeidet fullt ut med foreningen i arbeidet for å kartlegge alkoholinnholdet, fastslås det.Nå snakker Brod med myndighetene og dagligvarekjedene for å finne praktiske løsninger i den akutte situasjonen, og for å utvikle rutiner som sikrer korrekt alkoholinnhold i framtiden.I løpet av de nærmeste dagene vil det bli testet flere øl fra flere bryggerier. Samtidig har de store bryggeriene varslet at de stiller laboratoriene sine til disposisjon for å måle alkoholinnholdet i øl fra småskalaprodusenter.Brod kartlegger også hva som finnes av godkjent måleutsyr på verdensmarkedet som kan kjøpes til overkommelig pris. I tillegg arbeides det for å styrke kompetansen hos norske ølbryggere, blant annet i samarbeid med Bryggerihøyskolen i København, der Brod er medeiere.
Levende produkt
Annonse