Bocuse d’Or Norges ærespris 2024
Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen
Bent Stiansen skrev norsk historie da han i 1993 tok Norges og Skandinavias første gullmedalje i Bocuse d’Or. Nå mottar han Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024, for sitt sterke, livslange engasjement for norsk gastronomikultur.
– Siden Bent vant Norges første gull i Bocuse d’Or, har han fortsatt med å dele kunnskap og erfaring med norske kokker. Hans sterke faglige lidenskap har vært en inspirasjon for alle Bocuse-kokker, mener Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.
Skeie vant selv gull i Bocuse d’Or 2009.
– Vi er mange i og utenfor kokkebransjen som skylder ham en stor takk for hvor yrkets og fagets status står dag, roser styrelederen.
Har utdannet over 250 kokkelærlinger
Året etter at Stiansen vant Bocuse d’Or, etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo. Statholdergaarden har virket som en trygg utdanningsinstitusjon der mer enn 250 lærlinger har tatt fagbrev som kokker og servitører.
Restauranten fikk én stjerne i Guide Michelin i 1998, og har siden beholdt sin status i den røde guiden.
Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon, som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem, understreker juryen.
Han har hatt avgjørende roller i utviklingen av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som styreleder, styremedlem og president for Team Norway i internasjonale konkurranser.
Slik har han bidratt til generasjoner av konkurransekokker, etter at han selv reiste til «gastronomiens Formel 1» i 1993, heter det videre i juryens begrunnelse.
Matinspirator for det norske folk
Bent Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker, og omtales som en av Norges beste formidlere av matbordets gleder.
I media har han delt sjenerøst, og generasjoner av nordmenn kjenner ham fra programmer som Ingrid Espelid Hovigs Fjernsynskjøkkenet, Fingrene av fatet, Top Chef og senest i Familiekokkene, hvor han var programleder, skriver Stiftelsen Gastronomi i en pressemelding.
Flere vinnere
Det er også blitt delt ut Gullgafler for
ekstraordinær innsats under Bocuse d’Or Europe 2024.
Host City Trondheim tildeles Gullgaffel for ekstraordinær innsats med å sette norsk gastronomikultur på kartet internasjonalt. Host City er Trondheims vertskapsorganisasjon, opprettet av Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
Lerøy Sjømatgruppen tildeles Gullgaffelen for ekstraordinær innsats og god leveranse av kompleks logistikk av obligatoriske råvarer til alle våre europeiske kokkevenner, med råvarer fra hav, kyst og vidde. Dette bidro til at alle land fikk like forutsetninger for å konkurrere.
Arne Hjeltnes tildeles Gullgaffel for fremragende innsats for norsk gastronomi som konferansier under Bocuse d’Or Europe 2024. En meget solid, kunnskapsrik og engasjert leveranse som ble fremhevet særskilt av internasjonale partnere.
Gullgafler for coaching gjennom
tidene
Coachrollen i Team Norway er den synligste måten en Bocuse-kokk kan få for å dele sine erfaringer med de etterfølgende generasjoner, og slik sikre kunnskapsoverføring. En god coach eller trener investerer mye av egen tid og spiller laget godt, heter det i pressemeldingen.
Følgende gullgafler er blitt delt ut i denne kategorien:
Gunnar Hvarnes for ekstraordinær innsats som faglig leder og coach fra 2015-2020, med ett sølv og to gull i Europa-finaler og ett sølv og én bronse i verdensfinaler.
Geir Skeie for fremragende innsats som coach for Team Norway 2021, med bronse i verdensfinalen av Bocuse d’Or 2021.
Christopher W. Davidsen for fremragende innsats som coach fra 2022-2024, med bronse i to Europa-finaler og ett sølv i verdensfinalen 2023.