Kyllingproduksjon
Bartnes melder overgang til Norsk Kylling
Lars Petter Bartnes, tidligere bondelagsleder og konsernstyremedlem i Nortura, er én av fire bønder som nå har inngått leveringsavtale med Norsk Kylling.
Norsk Kylling tar inn fire nye produsenter i Midt-Norge. Avtalene går til Nortura-produsenter som står uten leveringsavtale. De sikrer dermed videre kyllingproduksjon på gårdene.
Berørt av Nortura-nedleggelser
De fire nye produsentene holder til på Beitstad, Rennebu, Surnadal og Leinstrand, og er alle berørt av Norturas beslutning om å legge ned kyllingproduksjon i Trøndelag. Samlet skal de fire bøndene levere 417.000 kyllinger i året til Norsk Kylling.
Tidligere bondelagsleder Lars Petter Bartnes er én av dem som nå får avtale med Norsk Kylling. Han har drevet med kyllingproduksjon siden 1999.
I sitt 1.400 kvadratmeter store fjøs på Beitstad utenfor Steinkjer, skal han bidra med 110.000 Hubbard-kyllinger i året. Han er glad for at den nye avtalen bidrar til at de kan opprettholde kyllingproduksjonen.
– Når Nortura valgte å avslutte produksjonen i Trøndelag, er vi veldig fornøyde med den nye avtalen med Norsk Kylling og muligheten den gir til å fortsette med kyllingproduksjon, skriver Bartnes i en pressemelding.
Satser i Trøndelag
– Norsk Kylling har gjort mye bra, og med investeringene i nytt slakteri, nytt rugeri og overgang til en mer saktevoksende kyllingtype viser de at de satser i Trøndelag. Det er bra for regionen og for mangfoldet i landbruket, fremholder han.
Bartnes er ikke den eneste bransjekjendisen som nå har signert med Norsk Kylling. Også tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe er blant de fire bøndene.
Oppgraderer til europeisk standard
Overgangen til Norsk Kylling innebærer at alle bøndene oppgraderer produksjonen til ECC-standard.
European Chicken Commitment (ECC) er en ny og strengere standard for dyrevelferd, og Norsk Kylling er den første industrielle produsenten i verden som integrerer den i hele verdikjeden.
Tor Inge Lien, produksjonsdirektør i Norsk Kylling, forteller at de fire nye produsentene gjør ulike tilpasninger for å sikre at kravene til ECC er klart til første innsett.
– I tillegg til at Norsk Kylling bruker en kylling som vokser saktere, stiller vi krav om vindu eller dagslysespekter i fjøs, leker og aktiviteter for kyllingene og årlig revisjon av arbeidet med tredjepartskontroll.
Alle de fire nye produsentene har tidligere samarbeidet med Norsk Kylling gjennom en såkalt konseptprodusent-avtale.
– Dette er dyktige bønder som vi har god erfaring med fra tidligere samarbeid. Vi gleder oss til de blir en del av Norsk Kylling-laget i løpet av våren og sommeren, forteller Lien.
Tett dialog mellom Nortura og Norsk Kylling
For Nortura har det vært viktig å finne gode løsninger for alle kyllingprodusentene de har i Midt-Norge. Det siste halve året har Norsk Kylling og Nortura hatt tett dialog om saken, skriver sistnevnte i pressemeldingen.
– Vi er glade for at våre konkurrenter ser mulighetene som ligger i å bevare disse verdiene, sier Johnny Stafsnes-Gergersen, leder for tilførsel, plan og rådgivning i Nortura.