Kyllingproduksjon

Lars Petter Bartnes (til høyre) er ny produsent i Norsk Kylling. Her sammen med produksjonsdirektør i Norsk Kylling, Tor Inge Lien.

Bartnes melder overgang til Norsk Kylling

Lars Petter Bartnes, tidligere bondelagsleder og konsernstyremedlem i Nortura, er én av fire bønder som nå har inngått leveringsavtale med Norsk Kylling. 

Publisert Sist oppdatert

Norsk Kylling tar inn fire nye produsenter i Midt-Norge. Avtalene går til Nortura-produsenter som står uten leveringsavtale. De sikrer dermed videre kyllingproduksjon på gårdene.

Berørt av Nortura-nedleggelser

De fire nye produsentene holder til på Beitstad, Rennebu, Surnadal og Leinstrand, og er alle berørt av Norturas beslutning om å legge ned kyllingproduksjon i Trøndelag. Samlet skal de fire bøndene levere 417.000 kyllinger i året til Norsk Kylling. 

Lars Petter Bartnes

  • Lars Petter Bartnes (født 1969) er en norsk gårdbruker og organisasjonsmann.
  • Han er utdannet agronom og agrotekniker, og har siden 1995 drevet med melk, storfekjøtt, slaktekylling og korn på slektsgården Ner-Bartnes i Steinkjær kommune.
  • Han har vært tillitsvalgt i Prior siden 2001, og ble valgt in i konsernstyret til Nortura i 2004.
  • Bartnes var styremedlem i Norges Bondelag fra 2004 til 2014, og leder i Norges Bondelag fra 2014 til 2021.

Kilde: Wikipedia

Tidligere bondelagsleder Lars Petter Bartnes er én av dem som nå får avtale med Norsk Kylling. Han har drevet med kyllingproduksjon siden 1999.

I sitt 1.400 kvadratmeter store fjøs på Beitstad utenfor Steinkjer, skal han bidra med 110.000 Hubbard-kyllinger i året. Han er glad for at den nye avtalen bidrar til at de kan opprettholde kyllingproduksjonen.

– Når Nortura valgte å avslutte produksjonen i Trøndelag, er vi veldig fornøyde med den nye avtalen med Norsk Kylling og muligheten den gir til å fortsette med kyllingproduksjon, skriver Bartnes i en pressemelding.

Satser i Trøndelag

– Norsk Kylling har gjort mye bra, og med investeringene i nytt slakteri, nytt rugeri og overgang til en mer saktevoksende kyllingtype viser de at de satser i Trøndelag. Det er bra for regionen og for mangfoldet i landbruket, fremholder han.

Bartnes er ikke den eneste bransjekjendisen som nå har signert med Norsk Kylling. Også tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe er blant de fire bøndene.

Oppgraderer til europeisk standard

Overgangen til Norsk Kylling innebærer at alle bøndene oppgraderer produksjonen til ECC-standard. 

European Chicken Commitment (ECC) er en ny og strengere standard for dyrevelferd, og Norsk Kylling er den første industrielle produsenten i verden som integrerer den i hele verdikjeden.

Tor Inge Lien, produksjonsdirektør i Norsk Kylling, forteller at de fire nye produsentene gjør ulike tilpasninger for å sikre at kravene til ECC er klart til første innsett. 

– I tillegg til at Norsk Kylling bruker en kylling som vokser saktere, stiller vi krav om vindu eller dagslysespekter i fjøs, leker og aktiviteter for kyllingene og årlig revisjon av arbeidet med tredjepartskontroll. 

Alle de fire nye produsentene har tidligere samarbeidet med Norsk Kylling gjennom en såkalt konseptprodusent-avtale. 

– Dette er dyktige bønder som vi har god erfaring med fra tidligere samarbeid. Vi gleder oss til de blir en del av Norsk Kylling-laget i løpet av våren og sommeren, forteller Lien.

Tett dialog mellom Nortura og Norsk Kylling

For Nortura har det vært viktig å finne gode løsninger for alle kyllingprodusentene de har i Midt-Norge. Det siste halve året har Norsk Kylling og Nortura hatt tett dialog om saken, skriver sistnevnte i pressemeldingen.

– Vi er glade for at våre konkurrenter ser mulighetene som ligger i å bevare disse verdiene, sier Johnny Stafsnes-Gergersen, leder for tilførsel, plan og rådgivning i Nortura.

Powered by Labrador CMS