Annonse
påske
60 år med påskeappelsin
Appelsin til påske er blitt en tradisjon. I år er det 60 år siden appelsinen ble tilgjengelig for folk flest.
Annonse
Norge har importert appelsiner i over 100 år, men det ble ikke fart i forbruket før etter krigen. Først i 1956 ble det fri import av sitrusfrukter. Frem til da hadde det vært restriksjoner og dårligere tilgang.– Det er noen gode vaner vi tar med oss over tid – en av disse er påskeappelsinen. Den er fast følge på påsketuren sammen med termosen og matpakken. I dag spiser vi nesten sju kilo, som tilsvarer cirka 35 appelsiner pr. person, forteller informasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.Opprinnelig kommer appelsiner fra Kina. Navnet appelsin kommer fra tyskernes «Apfelsine», som betyr kinesisk eple. På 1500-tallet kom appelsintreet til Europa som prydbusk. Romerne kjente frukten, og den gangen var den en gave bare for de privilegerte.Men hvorfor norsk påske? Opplysningskontoret for frukt og grønt svarer i en pressemelding:– Tidligere fikk vi bare appelsiner når det var sesong for middelhavsappelsinene, slik som de spanske. De kom ved juletider og var å få kjøpt til litt over påske. Det var imidlertid de sene sortene som kom rundt påsketider, som ofte var de søteste og beste, heter det.
35 i året
Annonse