Tage Pettersen, Kyrre Dybdal og Margret Hagerup under Kokke-OL 2024

Stortingsrepresentantene Tage Pettersen og Margret Hagerup heier på de norske kokkelandslagene og vil gjøre sitt for at de får rammebetingelser som lar dem konkurrere på aller høyest nivå internasjonalt. I midten Kyrre Dybdal, president i Norske Kokkers Landsforening. Foto: Oddbjørn Roksvaag

Vil få De Norske Kokkelandslagene inn på statsbudsjettet

Publisert: 5. februar 2024 kl 10.57
Oppdatert: 8. februar 2024 kl 22.50

­Tage Pettersen og Margret Hagerup besøkte kokke-OL i Tyskland i helga og lot seg imponere over De Norske Kokkelandslagenes prestasjoner i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag. Og ikke minst over maten.

Kan mye om mat

Tage Pettersen er nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, mens Margret Hagerup sitter i utdannings- og forskningskomiteen. Begge har i høyeste grad greie på mat, profesjonelt sett. 

Pettersen er utdannet kokk og vet mer enn de fleste politikere hva som kreves innen matlaging på høyt nivå. Stortings- og partikollega Margret Hagerup tidligere har jobbet med personalledelse i Asko som leverer dagligvarer til Norgesgruppens kjeder og er en betydelig leverandør til serveringsmarkedet.

– Spydspissen av norsk matkultur

– Maten var en fantastisk opplevelse, sier Pettersen som får støtte av en like imponert Hagerup.

– Dette er jo spydspissen av norsk mat- og drikkekultur. Her løfter unge kokker frem norske råvarer på en internasjonal arena, understreker Margret Hagerup.

Saken fortsetter under annonsen

– De løfter historien om den norske matproduksjonen og den rene maten som vi har. Det er jo bare fantastisk å få lov å være en del av dette og få se hvor flinke de norske kokkene er, legger hun til.

Etterlyser støtteordninger

Etter å ha vært vitne til de norske landslagenes prestasjoner under den pågående kokke-olympiaden i Stuttgart, er Høyre-duoen ikke i det det minste i tvil om at dette er toppidrett som fortjener et større fokus i Norge. Og ikke minst at norske politikere bør bidra slik at konkurranseutøverne får bedre rammebetingelser.

– Norge bruker penger på toppidrettsutøvere og de som konkurrerer kulturelt på internasjonalt nivå. Vi har nå selv sett at kokke-OL er en konkurranse på samme høye nivå, sier Tage Pettersen.

– Hvis vi vil ha kokker på det øverste nivået internasjonalt, så må vi også etablere ordninger som gjør det mulig for dem å kunne delta slik at de kan legge ned den enorme innsatsen som kreves for å konkurrere på dette nivået.

– Der kan vi som nasjon bidra med noen grep – med rammebetingelser som både gjør det lettere for dem og som kan gi flere muligheten til å være med på toppnivået i norsk kokkekunst, poengterer den utdannede kokken.

Saken fortsetter under annonsen

Inn i Høyres partiprogram

Første skritt for de to blir å få en slik kokkesatsing inn i Høyres partiprogram. Pettersen sitter nemlig i partiets programkomité.

– Vi må finne det rette virkemiddelet. Jeg vil derfor jobbe for å få inn et punkt til neste valgperiode som kan være et løfte til norske toppkokker, sier stortingsrepresentanten for Østfold.

 

«Hvis vi vil ha kokker på det øverste nivået internasjonalt, så må vi også etablere ordninger som gjør det mulig for dem å kunne delta.»

Tage Pettersen (H)

 

Saken fortsetter under annonsen

Margret Hagerup understreker hvor viktig det er at norske toppolitikere får økt kunnskap om nivået på norsk kokkekunst og kokkenes prestasjoner i slike svært krevende konkurranser som VM og OL.

– Det er utrolig viktig at politikere er på slike arrangementer og ser hva det faktisk handler om. For oss vil det være lettere å utvikle politikk når vi ser betydningen av denne type aktiviteter og konkurranser som har et så fantastisk høyt nivå, sier hun.

– Så hele Stortinget burde egentlig vært her?

– Ja, de burde det, men vi er glade for at vi fikk oppleve dette og tar med og inspirasjon og kunnskap tilbake, sier Margret Hagerup.

 

«Det er utrolig viktig at politikere er på slike arrangementer og ser hva det faktisk handler om.»

Margret Hagerup (H)

Saken fortsetter under annonsen

 

Kyrre Dybdal, president i Norske Kokkers Landsforening (NKL), setter selvfølgelig stor pris på at to stortingspolitikere har prioritert å se De Norske Kokkelandslagene i aksjon i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag.

– Det er utrolig viktig at stortingspolitikere som Hagerup, Pettersen og andre setter av tid for å se hva NKL gjør og vier kokkeyrket oppmerksomhet, sier Dybdal.

– Oppmerksomheten fra det offentlige er viktig for å komme i posisjon for å oppnå våre langsiktige målsettinger om en plass på et fremtidig statsbudsjett. Vi mener at vi løser en del samfunnsoppgaver som rekruttering, utdanning, verdiskapning og promotering av norsk matkultur og norske råvarer. Det fortjener både oppmerksomhet og offentlig støtte, mener han.

– Og ikke minst er en slik konkurranse som dette toppidrett på høyeste nivå. Det gjør at den fortjener å bli betraktet som det når pengene til slike formål skal fordeles, understreker Kyrre Dybdal.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb