Nyheter

Varmebehandling med damp fjerner skadegjørere og fremmedarter og sørger for at jord kan gjenbrukes til jordbruk. Nå setter Standard Norge prosessene i system. Illustrasjonsfoto: David Johnson | iStock Photo

Varmebehandling kan gi avfallsjord nytt liv som matjord

Tusenvis av tonn med jord som i dag blir kastet i masseforflytning, kan bevares gjennom varmebehandling. Nå har arbeidet med en egen norsk standard for varmebehandling av jord startet.

Publisert Sist oppdatert

­Bygge- og anleggsprosjekter fører ofte til tap av natur, men nå setter vi avbøtende tiltak i system for å gjøre prosjektene mer bærekraftige. Varmebehandling med damp fjerner imidlertid skadegjørere og fremmedarter og sørger for at jord kan gjenbrukes til jordbruk, skriver Standard Norge i en pressemelding.

Bredt sammensatt komité

Standard Norge har etablert en standardiseringskomité som skal utvikle én eller flere norske standarder. Målet er å skal stoppe spredning av uønskede fremmede arter og organismer som gjør skade på planter.

Den første standarden for varmebehandling av jord vil sannsynligvis være klar mot slutten av 2025, opplyser Standard Norge.

Komiteen har støtte fra Miljødirektoratet og representerer blant annet anleggsbransjen, forskningsinstitusjoner, gjenvinningsbransjen, kommuner og fylkeskommuner.

Kan ikke brukes i dag

Når bygge- og anleggsnæringen i dag møter på jord med uønskede fremmede arter og planteskadegjørere, må jorda leveres til mottak, eller graves ned og dekkes til.

– I begge tilfeller forsvinner jorda ut av sirkulasjon. Det er ikke bærekraftig. Samtidig må en påse at man ikke skader det naturlige livet i jorda, sier komitéleder Roar Kjendalen som også er medlem av ressursgruppa for anleggsgartnere i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Tilbake som matjord

Standardene som utvikles, har som mål å gjøre grønn omstilling mulig på flere områder, skriver Standard Norge videre.

De bidrar til økt gjenvinningsgrad av jord i bygge- og anleggsprosjekter og redusert uttak av jomfruelige ressurser i form av skogsjord, sand og tilsvarende – i tillegg til styrket matsikkerhet ved at jord som må flyttes, kan gjenbrukes i landbruksproduksjon.

Dessuten vil arealer til deponering av avfallsmasser reduseres, transportbehovet bli mindre og uttakene i urørt natur bli færre.

Forenkler prosesser

Standardene vil utfylle gjeldende regelverk med praktiske rammer for gjenbruk av jord i bygge- og anleggsprosjekter og/eller til matproduksjon. De vil forenkle prosessen med håndteringen av jord i prosjekter både for myndighetene (Mattilsynet og arealforvaltningsmyndigheten), entreprenører og andre aktører i bygge- og anleggsbransjen.

Fakta om Standard Norge

  • Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard.
  • Medlemmene kommer fra både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner og forskningsinstitusjoner.
  • Over 4.000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge, både på nasjonalt eller internasjonalt plan.
Powered by Labrador CMS