Tildelingen av Spesialitetsmerket til Røra bakeri under Grüne Woche i Berlin

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (midten) sto for tildelingen av Spesialitetsmerket til Røra bakeri. Her sammen med Frode Nergaard, daglig leder i Røra bakeri, og Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til Røra bakeri

Publisert: 22. januar 2024 kl 09.12
Oppdatert: 23. januar 2024 kl 12.03

­Det var landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) som delte ut både plakett og diplom som det synlige beviset på at «Havrekjeks» fra Røra bakeri nå er en del av Spesialitet, merkeordningen for lokalmat i særklasse.

Utdelingen skjedde under den internasjonale mat- og reiselivsmessen som foregår akkurat nå i Berlin.

Kun norsk-produserte

Den uavhengige matfaglige juryen roste Havrekjeks for sin «distinkte søtlige, nøtteaktige smak og sitt rustikke, gylne utseende – en kjeks som virkelig skiller seg ut i sin kategori».

Fagjuryen, ledet av Harald Osa, foretar en omfattende vurdering av kvalitet og smak for å avgjøre hvilke produkter som skal anerkjennes.

Kun produkter som er laget i Norge, med lokale og norske råvarer, basert på lokale oppskrifter, og som er de fremste i sin kategori, blir tildelt Spesialitet, understreker Stiftelsen Norsk Mat. 

Lokalmattradisjon

Saken fortsetter under annonsen

– Røra bakeri representerer det beste av norsk lokalmattradisjon og innovasjon. Lokal havre, ristet og malt på egen mølle, har en lang tradisjon på Inderøy. Det å ta familietradisjonen videre og utvikle nye produkter står det respekt av, roste landbruks- og matminister Geir Pollestad under utdelingen i den tyske hovedstaden.

– Å bruke eget korn i eget bakeri, gir en helt spesiell kvalitet. Dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa han.

Anerkjennelse av kvalitet

Frode Nergaard, daglig leder i Røra bakeri, fremhevet at det trønderske bakeriet er veldig bevisst på å levere produkter som ligger i øvre sjikt på kvalitet.

– Kjeksen er helt uten tilsetningsstoffer og med norske råvarer, foruten sukker. Blant råvarene finner vi ristet havremel som er med på å gi en ekstra fyldig smak til kjeksen. Melet er laget av gårdens egen havre og malt på mølla som også hører til på gården, fortalte Nergaard etter han hadde mottatt plakett og diplom i Berlin.

 

Saken fortsetter under annonsen

«Uten våre unike mat- og drikkevarer ville det norske reiselivstilbudet vært mye mindre attraktivt.»

Nina Sundqvist

 

Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, understreket betydningen av lokalmat for reiselivet.  

– Lokalmat og -drikke er hjørnesteiner i det norske reiselivet. Det er avgjørende at vi presenterer vår rike matarv og matkultur på internasjonale arenaer som Grüne Woche. Uten våre unike mat- og drikkevarer ville det norske reiselivstilbudet vært mye mindre attraktivt. Da trenger vi spydspisser som merkeordningen Spesialitet, sa hun.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb