Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap)

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) presenterer i formiddag Støre-regjeringens lovforslag om kjønnsbalanse i styrer i private selskap i Norge. Foto: Hermann Möhring

Varsling om økning i matpriser:

Vestre kritiserer dagligvarekjedenes prisvarsling i mediene: – Kan grense til ulovlig prissamarbeid

Publisert: 12. januar 2023 kl 11.34
Oppdatert: 12. januar 2023 kl 15.21

– Det er urovekkende at aktører i markedet gjennom mediene varsler om prisøkninger og endringer før de skjer. Det er en verdikjede som vi vet er preget av for lite konkurranse, og det at aktørene da nærmest informerer hverandre om hva prisøkningene vil bli gjennom mediene, kan være skadelig for konkurransen, sa Vestre etter møtet med bransjeaktørene torsdag.

Nære ulovlig prissamarbeid?

– Det kan sågar grense til ulovlig prissamarbeid, sier Vestre på en pressekonferanse etter at han og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) torsdag hadde et møte med dagligvareaktørene.

Næringsministeren sier at han nå vil be Konkurransetilsynet om å se på dagligvareaktørenes uttalelser i mediene rundt dette for å vurdere det.

Coop-direktør varslet prishopp

I oktober i fjor gikk Coops innkjøpsdirektør Tor Helge Gundersen ut i Dagens Næringsliv og varslet at prisene ville øke ved nyttår.

– Kravene som kommer fra leverandørene nå, er veldig høye. Vi skal prøve å forhandle det ned, men det blir en betydelig økning ved årsskiftet. At vi skal levere lavere priser fremover med de innkjøpsprisene, det tror jeg ikke noe særlig på. Det er en dødsvanskelig situasjon, sa Gundersen.

Saken fortsetter under annonsen

I desember sa også Norturas kommunikasjonssjef Kjell Rakkenes til NRK at prisene vil øke fra 1. februar i år.

I samme sak siterte NRK anonyme kilder i butikkjedene på at prisøkningene kommer til å bli opp mot 10 prosent, men presiserte at resultatet ikke var klart.

Vil vite hvor marginene blir av

På pressekonferansen varslet han også to andre tiltak.

Regjeringen vil gjennomføre en studie av hvor marginene i verdikjeden i dagligvaremarkedet blir av.

– Når vi ser at prisen for eksempel på melk øker vesentlig mer til forbrukerne enn de gjør fra produsent, så mener vi at det er betimelig å stille spørsmål om hvor marginene havner, sier Vestre.

Saken fortsetter under annonsen

Signalisering i mediene

I tillegg vil regjeringen gjennomføre en utredning av hvordan prisdannelsen i dagligvaremarkedet skjer. Dagligvarekjedene forhandler med produsentene om innkjøp og innkjøpspriser to ganger i året, med prisvinduer 1. februar og 1. juli.

 

« Når vi ser at prisen for eksempel på melk øker vesentlig mer til forbrukerne enn de gjør fra produsent. så mener vi at det er betimelig å stille spørsmål om hvor marginene havner.»

 

Vestre peker på at det er relativt få aktører og et relativt stivbeint forhandlingssystem, og at det foregår signalisering i mediene før prisvinduene oppstår.

– Det kan bidra til at norske forbrukere betaler mer for matvarene enn det som er nødvendig, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke 10 øre mer enn nødvendig

Vestre sier at målet er å øke mangfoldet og få ned prisene i dagligvaremarkedet.

– Vi vil bidra til at matvareprisene ikke øker 10 øre mer enn nødvendig, sier han.

Les også: Norgesgruppen: Unormale kostnader presser dagligvareprisene opp

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb