Kvikklunsj fjernes fra SAS-flygningene etter at Mondelez i slutten av mai havnet på Ukrainas svarteliste. Foto: Fredrik Hagen, NTB

SAS fjerner Freia-produkter – flere vurderer det samme

Publisert: 8. juni 2023 kl 22.11
Oppdatert: 9. juni 2023 kl 08.02

­Fra og med torsdag besluttet SAS å stoppe salget av Mondelez-produkter om bord på sine flygninger. Det bekrefter pressesjef Tonje Sund i SAS overfor VG.

– Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list , sier Sund.

Det var i slutten av mai at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet satte opp en svarteliste over selskap som bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av selskapene på listen.

Det amerikanske selskapets sjef Dirk Van de Put opplyste sist høst at Mondelez ikke planla å trekke seg ut av Russland, men han understreket at de «ikke på noe vis bidrar til krigen».

– Ikke en unik situasjon

Selskapet skriver i en epost til NTB at de synes det er leit at SAS har tatt denne beslutningen, men at det selvsagt er opp til kundene å bestemme hvilke produkter de velger å selge.

– Dette er ikke en unik situasjon. Mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland. Vi forstår at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut de ulike meningene om den. Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.

Saken fortsetter under annonsen

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.

Norske Freia ble i 1983 kjøpt opp av Kraft Foods, som i 2012 endret navn til Mondelez International.

Flere vurderer å fjerne produktene

Det er også flere andre selskaper som vurderer å fjerne Freias produkter. Togselskapet Vy er blant disse.

– Vi tar en vurdering på det nå, men har ikke konkludert, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby til Dagbladets Børsen.

Det kan også bli slutt Freia-produktene på norske flyplasser. Travel Retail Norway driver tax-free-utsalget på de norske flyplassene Gardermoen, Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand.

– Produktene er fortsatt til salgs, men vi må naturligvis ta en vurdering, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad til Kampanje.

Saken fortsetter under annonsen

Bleier og mais

Etter det Dagligvarehandelen erfarer, står per dags dato to andre internasjonale matvareselskaper på på Ukrainas International War Sponsors list.

Det gjelder Bondulle, som mange blant annet vil forbinde med hermetisert mais, samt Procter & Gamble, som står bak merkevarer som Gillette, Ariel og Pampers.

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb