Yngve Solvang fra Hybrid Energy, fabrikksjef Svein Ingar Johansen i Nortura Sarpsborg og teknisk sjef  Ole Jørgen Andersen

Yngve Solvang, daglig leder i Hybrid Energy, Svein Ingar Johansen, fabrikksjef i Nortura Sarpsborg og Ole Jørgen Andersen, teknisk sjef ved anlegget i Sarpsborg, er sikre på at den grønne investeringen vil gi avkastning. Foto: Nortura 

Overskuddsvarme fra kjøling skal spare Nortura for millioner

Publisert: 13. januar 2023 kl 14.16
Oppdatert: 13. januar 2023 kl 14.16

­En ny varmepumpe vil overføre spillvarme fra en del av anlegget til et annet – og bidra med oppvarming av bygninger og vann. Tiltaket skal bidra til en mer bærekraftig fabrikkdrift, skriver Nortura på sine nettsider.

Grønne investeringer

Nortura Sarpsborg har inngått avtale med Lysaker-selskapet Hybrid Energy om installasjon av en ny industriell varmepumpe. Den skal sikre en optimal ressursutnyttelse av spillvarme.

Det nye utstyret skal monteres i løpet av forsommeren og vil være i drift fra juni i år. 

 Nortura arbeider med flere tiltak for mer bærekraftige drift av industrianleggene sine, og har over tid foretatt flere grønne investeringer. Med stigende kostnader til strøm har det vært ekstra viktig å se på energibesparende tiltak. Dette tiltaket tar oss i riktig retning. Varmegjenvinningen vil gi store besparelser i drift, sier fabrikksjef Svein Ingar Johansen ved Nortura Sarpsborg.

Gjenbruk sparer strøm

Nortura Sarpsborg produserer hovedsakelig kjøttpålegg og posteier, og disponerer store kjøle- og fryserom for å ivareta krav til kjøling. Disse avgir i dag store mengder spillvarme, som i dag slippes rett ut i det fri. Ved å fange opp varmen og bruke den andre steder i fabrikkdriften, kan man oppnå store miljømessige og økonomiske gevinster, skriver Nortura videre. 

Saken fortsetter under annonsen

 Her investerer Nortura i en miljøvennlig løsning. Vi gratulerer med en god investering for fremtiden. Den nye varmepumpen vil bidra til å gi en besparelse på 3 millioner kilowatt-timer per år, sier daglig Leder Yngve Solvang i Hybrid Energy.

Kan spare energi for 7 til 9 millioner årlig

Varmepumpen skal dekke varmbehovet for tappevann og bygningsoppvarming, og skal hente varme fra ammoniakk kjøle-/fryseanlegg. Løsningen omfatter en installasjon av et nytt 800 kilowatt varmepumpe-anlegg. Pumpen har en forventet innsparing på 7 til 9 millioner kroner i året.

Varmepumpe-prosjektet har fått økonomisk støtte fra Enova.

Nortura benytter i dag varmepumper til energigjenvinning ved anleggene i Tønsberg og på Rudshøgda allerede, også de fra Hybrid Energy. De har bidratt til store energibesparelser, opplyser Nortura.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb