Nyheter

Konsernsjef Runar Hollevik og assisterende butikksjef Helene Bjerkøe på Kiwi Briskeby i Oslo. Konsernsjefen fikk 11,6 millioner kroner i lønn og bonus i 2022. Foto: Norgesgruppen

Norgesgruppen om 2022: – Vi har aldri opplevd lignende prisøkninger fra leverandørene våre

Årsresultatet ble 2,9 milliarder i pluss, en milliard mindre enn i 2021. Likevel er overskuddet Norgesgruppens tredje største noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Bare pandemiårene 2020 og 2021 ga høyere overskudd enn fjoråret.

Ifølge regnskapet fikk konsernsjef Runar Hollevik 11,6 millioner kroner i lønn og bonus, der bonusen utgjør 3,6 millioner kroner. Lønn og bonus økte med 3,03 prosent fra 2021.

Norgesgruppen skriver i en pressemelding at selskapet har bidratt til å bremse prisøkningen i matmarkedet i 2022.

Omsetningen er tilnærmet uendret på 102,7 milliarder kroner. De økte kostnadene og priskutt førte til en nedgang i resultatmargin fra 3,8 prosent i 2021 til 2,8 prosent i 2022, og et årsresultat ned fra 3,9 milliarder kroner til 2,9 milliarder i 2022.

LES HER | Her er årsrapporten for 2022 for Norgesgruppen

2022 var forventet å bli første normalår etter to ekstraordinære pandemiår, men i stedet ble det preget av krigen i Ukraina og ettervirkningene av pandemien. Inflasjonen både i Norge og internasjonalt var historisk høy, og dette påvirket også nordmenns handlevaner.

Historisk høye leverandørpriser

– Vi har aldri opplevd lignende prisøkninger fra leverandørene våre, i tillegg til at vi også fikk økte kostnader i vår del av verdikjeden. Vi har likevel bidratt til å holde prisveksten nede gjennom effektiviseringstiltak, knallharde forhandlinger med leverandørene og videreføring av investeringene i priskutt, sier konsernsjef Runar Hollevik.

Driftsinntektene til Norgesgruppen ble 102,7 milliarder kroner (ekskl. IFRS 16), som er tilnærmet uendret fra 2021. Det totale matmarkedet endte på om lag 330 milliarder. kroner. Det tilsvarer en økning på om lag 5 prosent og rundt 15 milliarder kroner i 2022.

Norgesgruppens andel av det totale matmarkedet gikk noe ned og endte på om lag 29 prosent. Dette som følge av gjenåpningen etter pandemien, hvor serveringsbransjen og grensehandel igjen ble tilgjengelig.

Energiutgiftene nesten doblet

Den krevende makrosituasjonen skapte betydelige kostnadsøkninger på innkjøp av varer fra leverandørene og på viktige innsatsfaktorer som transport, energi og emballasje.

Økte energikostnader traff Norgesgruppen hardest, med en økning på 91 prosent tilsvarende 632 millioner mot året før. Dette til tross for at Norgesgruppen har redusert energiforbruket med om lag 28 prosent de siste årene og produserte 118 Gwh fornybar energi i 2022.

Kostnadsøkningene og priskutt bidro til en redusert driftsmargin på 3,5 prosent, ned fra 4,8 prosent året før. Det ga et driftsresultat på 3,6 milliarder kroner i 2022, ned fra 5,0 milliarder kroner i 2021.

– I hele 2022 valgte vi å investere i priskutt til tross for betydelige kostnadsøkninger. Med det bidro vi til å dempe prisveksten på mat og drikke her til lands. Det koster, men dette valget står vi fortsatt i, forteller Hollevik.

Fortsatt tøffe forhandlinger

For å dempe prisveksten på mat og drikke vil Norgesgruppen gjennomføre tiltak for å få kontroll på den ekstraordinære kostnadsveksten. Tiltakene er fortsatt tøffe forhandlinger med leverandørene, ytterligere reduksjon av energiforbruket og økt produksjon av fornybar energi. I tillegg blir det viktig å drive mer effektivt, både i driftsapparatet og i støttefunksjonene samtidig som vi har bedre utnyttelse av ny teknologi.

– Året vi la bak oss ble mer krevende enn vi hadde forventet, og vi tror det vil bli urolig i tiden som kommer også. Å få kontroll på den ekstraordinære kostnadsveksten vil dempe prisveksten og gi kundene økt kjøpekraft. Dette er vår viktigste prioritering i året som kommer, forteller Hollevik.

Bransjebeste på bærekraft

Norgesgruppen hadde i 2022 et samlet utslipp tilsvarende 215.391 tonn CO2-ekvivalenter. Dette tilsvarer en reduksjon av de absolutte klimagassutslippene fra driften med 12 prosent fra 2019 til 2022.

Store investeringer i fornybar energi og transport over tid har gitt Norgesgruppen et konkurransefortrinn. Aldri før har investeringene innen vindkraft og solceller vært mer lønnsomme. I 2022 satte Norgesgruppen ny rekord i egenproduksjon av fornybar energi. Produksjonen endte på 118 Gwh, som tilsvarer 14 prosent av Norgesgruppens totale årlige energiforbruk.

Powered by Labrador CMS