Nyheter

Illustrasjonsfoto: Catharina Caprino | Hest Agentur

Nå må alle kildesortere på hytta

Ved årsskiftet trådte en ny lov i kraft som sier at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle - også på hytta.

Publisert Sist oppdatert

­Mange nordmenn tilbringer påsken på hytta. Den ultimate påskestemningen får man med kvikklunsj og appelsin i sekken, og sol i fjeset.

Men hva gjør du når du kommer tilbake til hytta etter skituren? Går alt i restavfallet, som kanskje er den eneste dunken du har på hytta?

Nå kan vi lage oss et kildesorteringssystem på hyttekjøkkenet, og forvente at kommunen tilrettelegger for at vi har et sted å kaste det sorterte avfallet.

I et land med 450.000 hytter, vil dette utgjøre en stor forskjell på kildesorteringsstatistikken, skriver Loop – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning (Loop) i en pressemelding.

Sortere-app og sorteringsguide

– Det kan være ulike avfallsløsninger i ulike kommuner. Når du drar på hytta, er ikke systemet nødvendigvis likt som hjemme. Da er det fint å vite at på Sortere.no vil du alltid finne svaret på hvordan du skal sortere i den kommunen du, og hytta di, befinner deg i. Du kan også laste ned Sortere-appen før påsken, så har du sorteringsguiden klar i lomma, anbefaler Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere, en tjeneste som leveres av Loop – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

– For at det skal bli enklere å kildesortere, har vi laget Påskens Sorteringsguide som viser deg ting du ofte sorterer i ferien. Påskeegget, makrell-i-tomat boksene og appelsinskallet – hvordan var det du skulle sortere det igjen? Dette er sorteringsnøtter hele familien kan bryne seg på i påsken, forteller Aadland.

Gode systemer for hytteavfall

I Norge er det hele 40 kommuner som har flere fritidsboliger enn faste boliger. Så hytteavfallet vil utgjøre en stor andel av avfallet.

Innen 2035 må alle kommuner sortere ut 70 prosent av både plast- og matavfall. For å nå målet om utsortering trenger vi gode systemer for kildesortering på hytta, slik at det blir en vane å skille appelsinskallet fra ketchupflaska og juicekartongen, skriver stiftelsen videre.

– For at Norge skal nå EUs avfallsmål, må hver og en av oss bruke tingene våre lengre og gjøre jobben med å sortere avfallet riktig – enten vi er hjemme, på jobben eller på hytta. Når kommunene legger til rette med gode systemer, blir det også enklere for forbruker å gjøre en god jobb på hjemmebane, mener Stine Helgeland, daglig leder i LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Les mer om kravene til kildesortering in den nye loven.

Powered by Labrador CMS