Griser i fjøs

Norske svin har fått gå fri for MRSA i 2020, 2021 og 2022.

Foto

Shutterstock

Tre år på rad uten at MRSA er påvist hos svin i Norge

Publisert: 23. februar 2023 kl 09.14
Oppdatert: 23. februar 2023 kl 09.21

MRSA er en form for gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot flere typer antibiotika.

– Nå har vi gjennom flere år dokumentert at vi klarer å holde forekomsten på et svært lavt nivå, og dette er tredje året på rad at vi ikke har hatt noen funn av MRSA, skriver seniorforsker og prosjektansvarlig ved Veterinærinstituttet, Anne Margrete Urdahl, i en pressemelding.

Overvåkingsprogrammet MRSA hos svin, som Veterinærinstituttet utfører på oppdrag fra Mattilsynet, undersøkte i 2022 prøver fra totalt 591 besetninger. Av disse var det 82 avlsbesetninger og 11 nav i purkeringer. De resterende 498 var smågrisproduserende besetninger med mer enn 10 purker.

Korona-restriksjoner hjalp

Urdahl mener lite reiseaktivitet og restriksjoner på grunn av koronapandemien kan ha ført til mindre innførsel og bidratt til nedgangen.

– Siden introduksjon av MRSA til svin er vist å komme fra mennesker, antar vi at dette også kan ha ført til mindre smitte over til gris, forklarer hun.

Saken fortsetter under annonsen

Flere MRSA-varianter kan smitte mellom dyr og mennesker. Svin og friske mennesker blir sjelden syke av MRSA (meticillinresistente stafylokokker), men myndighetene har som mål å holde den norske svinepopulasjonen fri for MRSA.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb