Nyheter

Menys «grønnsaksonsdag» skal få fart på nordmenns forbruk av grønnsaker og frukt. Foto: Meny

Meny senker prisen på alle ferske grønnsaker

Meny vil bidra til å snu nedgangen i grønnsaksspising og innfører 30 prosent rabatt på alle ferske grønnsaker, poteter og urter på onsdager. «Grønnsaksonsdagen» gjelder fra i dag av.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi må gjøre det enklere å velge sunt og grønt i en tid med strammere privatøkonomi, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsker tiltaket velkommen.

Frukt og grønt på vikende front

Nylig la Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) frem omsetningstall. De viser en nedgang i ferske grønnsaker på 3,9 prosent i kg per innbygger i 2022 fra året før.

En undersøkelse fra i fjor høst viste samme tendens: rekordlave 18,2 prosent nordmenn spiser «fem om dagen».

Både OFG og Nasjonalforeningen for folkehelsen har tidlige utrykt bekymring for helsa, men også for at pris og sosiale ulikheter vil påvirke mengden grønt på tallerkenen.

30 prosent avslag

Meny imøtekommer nå bekymringen og gir 30 prosent avslag på alle ferske grønnsaker, poteter og friske urter på onsdager. Utvalgskjeden vil også forsyne sine kunder med sunne og enkle middagstips der grønnsaker spiller en sentral rolle, heter det i en pressemelding.

– Vi ønsker ikke at nordmenn, spesielt nå som privatøkonomien er blitt strammere, skal velge bort grønnsaker. Tvert om. Grønnsaker er viktig både for helsa og matgleden, sier Kjuus.

– Må ha råd til å handle sunt

Meny-sjefen får støtte fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Et sunt kosthold bidrar til bedre helse og forebygger sykdom. Vi må derfor sikre at alle har råd til å kjøpe sunn mat. Vi er glade for at MENY gir priskutt på alle grønnsaker på ukentlig basis, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.


Kjuus forteller at Menys «fisketirsdag», som ble lansert i 2020 med 30 prosent rabatt på fersk fisk hver tirsdag, ga en salgsvekst det første året på rundt 20 prosent. Kjuus har derfor stor tro på «grønnsaksonsdag», som innebærer hele 350 ukentlige produkter.

– Vi vet jo at både pris og plassering i butikk påvirker handlekurven. Det første som møter kundene er en stor, fargerik frukt- og grøntavdeling hvor kundene på onsdager kan velge fritt blant sine grønt-favoritter uten å styres alt for mye av prisen, sier Kjuus og legger til at det å spise mer plantebasert ikke bare er sunt, det gir også lavere klimaavtrykk.

Grønnsakene vi spiser mest av (kun friske, inkludert potet, tomat og avokado).

Kilo per innbygger i 2022. Kilde: OFG

  • Potet, 17,1 kg
  • Gulrot, 7,1 kg
  • Tomat, 6,6 kg
  • Løk 5,4 kg
  • Agurk, 5,3 kg
  • Paprika, 3,7
  • Avokado, 2,7 kg
  • Hodekål, 2 kg
  • Brokkoli, 2 kg
  • Kålrot, 1,9 kg
  • Blomkål, 1,7 kg


Størst nedgang i omsetning i volum 2022 (kilde OFG)

  • Hodekål (- 11,2%)
  • Stilkselleri (- 8,3%)
  • Rødkål (- 8%)
  • Brokkoli (- 7,1%)
  • Kålrot (- 6%)
  • Squash (- 5,3%)
  • Potet (- 4,6%)
  • Gulrot (- 4,4%)
  • Løk (- 4,1%)
  • Blomkål (- 3,7%)

Økning i omsetning i volum i 2022 (Kilde OFG)

  • Selleri (+19,1%)
  • Rosenkål (+18,1%)
  • Søtpotet (+3%)
  • Kinakål (+1,4%)
Powered by Labrador CMS