Nyheter

EU-kommisjonen mener at ­lakseselskapene Mowi, Salmar, Lerøy, Grieg Seafood, Cermaq og Bremnes har brutt unionens konkurranseregler. Foto: Daniel Balakov | iStock Photos

KS gir tommel opp for revidert forslag til lakseskatt

KS er fornøyd med at regjeringen har fulgt opp flere høringsinnspill i sitt forslag til lakseskatten. Særlig fornøyd er de med at havbrukskommunene får en større inntektsøkning enn først foreslått.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er positive til skatt på bruk av naturressurser, og er særlig fornøyd med at havbrukskommunene nå vil få en større økning i inntektene enn det som opprinnelig ble foreslått, sier Helge Eide, direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS i en pressemelding.

KS er kommunesektorens interesseorganisasjon.

Regjeringens forslag om grunnrenteskatt går blant annet ut på å heve produksjonsavgiften til 90 øre per kilo og at kommunesektorens andel av auksjonsinntektene med videre økes fra 40 til 55. Samlet innebærer det at vertskommunens inntekter øker, ifølge KS.

Eide peker likevel på en svakhet ved den nye skatten. I det reviderte forslaget fjernes naturressursskatten på havbruk helt.

– Det betyr at det ikke blir noen direkte inntektsutjevning av deler av kommunenes havbruksinntekter, det mener vi er en svakhet ved forslaget, sier Eide.

Lavere enn antatt

Siden september i fjor har oppdrettsnæringen ventet på en avklaring rundt grunnrenteskatt på havbruk – også kalt lakseskatt. Tirsdag ble den endelige modellen lagt fram av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Regjeringen foreslår en effektiv skattesats på 35 prosent, ned fra 40 prosent i høringsforslaget. Skatten gjelder fra 1. januar i år.

Powered by Labrador CMS