Reinsdyrflokk i Kautokeino

Det skal snart forhandles om ny reindriftsavtale. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Krever 260 millioner kroner til ny reindriftsavtale

Publisert: 6. januar 2023 kl 15.44
Oppdatert: 6. januar 2023 kl 15.46

Hvert år forhandler ­staten og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) om reindriftsavtalen, i tråd med Hovedavtalen for reindriften. Den omfatter økonomiske virkemidler som skal bidra til å nå målene for reindriftspolitikken, poengterer Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Kravet fra NRL har en økonomisk ramme på 259,7 millioner kroner, en økning på 79,7 millioner sammenlignet med inneværende avtale.

NRLs hovedprioriteringer er å øke de direkte tilskuddene, opprette nye klima- og beitetilskudd og øke de frie midlene i Reindriftens Utviklingsfond, for blant annet å legge til rette for vedlikehold av infrastruktur.

– Krevende utgangspunkt

Landsforbundet ber også om et ekstraordinært tilskudd som kompensasjon for økte kostnader i 2022. NRL vil i tillegg tilføre midler til reindriftens beredskapsfond.

– NRL har lagt inn en betydelig økning av den økonomiske rammen for avtalen, og det er foreslått nye tilskuddsordninger, understreker statens forhandlingsleder, Viil Søyland.

Saken fortsetter under annonsen

– Samtidig har Landsforbundet tatt opp flere problemstillinger som ligger utenfor rammen av avtalen. Dette gir et krevende utgangspunkt for forhandlinger, men jeg har tro på at vi vil ha gode forhandlinger også i år, sier Søyland.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb