Nyheter

Kandidatene til årets kokk på ett brett: Fra venstre Aleksander Løkkeberg Vartdal, Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland og Runa Ailin Kvendseth. Foto: Stian Broch Photography

Hvem av disse blir Norges neste deltaker i Bocuse d’Or?

MatPrat og Stiftelsen Norsk Gastronomi har inngått et samarbeid med felles mål om å løfte norske råvarer og norsk matproduksjon. Første steg er å kåre den norske kandidaten til Bocuse d’Or Europe i Trondheim 2024.

Publisert Sist oppdatert

­Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse med tre uttak. Den første konkurransen arrangeres 18. september i Stavanger Konserthus, og er den nasjonale kvaliken til Årets kokk 2023.

Verdens vanskeligste nasjonale uttak

Årets kokk er ansett som en av verdens vanskeligste nasjonale uttak. Vinneren her blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som skal holdes i Trondheim i mars neste år, der de 10 beste av 20 europeiske land vinner billetten til verdensfinalen i Bocuse d’Or i januar 2025.

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste konkurranse i kokkekunst, og en pallplass her sikrer evig tid som skinnende stjerne på verdens kokkehimmel, skriver MatPrat i en pressemelding.

Kandidatene, som skal delta i Årets kokk, er valgt ut av Bocuse-akademiet, som er en forening for Norges tidligere deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987.

Kandidatene til Årets Kokk 2023

Navn: Aleksander Løkkeberg Vartdal
Alder: 27 år
Arbeidssted: Utvikler, Thon Hotels, Oslo

Navn: Aron Espeland
Alder: 27 år
Arbeidssted: Souschef, Brasserie France, Oslo

Navn: Håkon Solbakk
Alder: 31 år
Arbeidssted: Excecutive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Navn: Håvard Werkland
Alder: 28 år
Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Navn: Runa Ailin Kvendseth
Alder: 25 år
Arbeidssted: Souschef, SÖL, Stavanger


Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en søknad, hvor den enkelte måtte presentere tre personlige, unike oppskrifter hver:

  • en hovedrett i klassisk Bocuse-stil, bestående av norsk rødt fe og vinterlagrede rotgrønnsaker og meierifløte.
  • en freestyle-smårett med norske blåskjell, tørrfisk fra Lofoten og regnbuegulrøtter fra Vang gård på Skreia.
  • en ganefryd, der kandidatene skulle gjenskape den norske klassikeren bakt potet.

Matretter med signatur

– Jeg synes det er veldig spennende å se hvor ulikt kokkene har løst utfordringene gjennom sine søknader. Selv om de har hatt utgangspunkt i den samme stykningsdelen høyrygg fra Norsk rødt fe (NRF), er det gøy å se den store variasjonen vi opplever i teknikk, smakstilsetninger og presentasjon mener matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.

Alle kokkene har sendt inn bilder og videoer av rettene sine for å bli plukket ut som kandidat i konkurransen om å bli årets kokk, heter det videre i pressemeldingen.

– Alle kandidatene har sin egen signatur på rettene, og deres identitet får skinne igjennom. Det er fantastisk å se hvordan de unge kokkene tar i bruk en tradisjonsråvare som høyrygg i ny drakt, synes Fjelleng Hansen.

Powered by Labrador CMS