Nyheter

Konsernsjef Svenn Ivar Fure i Felleskjøpet Agri. Foto: Camilla Mellemstrand

Felleskjøpet passerte 20 milliarder i omsetning for første gang

Driftsresultatet til Felleskjøpet falt med 127 millioner kroner til tross for omsetningsrekord.

Publisert Sist oppdatert

­Veksten i omsetningen er i hovedsak drevet av økte prisnivåer på innsatsfaktorer og et godt traktorsalg, samtidig som omsetningen i detaljhandelen har holdt seg stabil i et krevende marked, skriver Felleskjøpet Agri i en pressemelding.

Hovedtallene for 4. kvartal og hele 2022 fra Felleskjøpet.

Driftsresultat før avskriving (EBITDA) endte på 916 millioner kroner, ned 127 millioner kroner fra rekordåret 2021.

Felleskjøpet Agris omsetning øker med 534millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med samme periode i 2021, og kvartalsomsetningen endte på 5 381 millioner kroner.

Omsetningsvekst på 8 prosent

Helårsomsetning 2022 mot 2021, viser en vekst på 8 prosent, og ender på 20.212 millioner kroner.

Omsetningsøkningen kommer fra forretningsområdene Landbruk og Maskin, samt datterselskapet Cernova.

LES MER | Her finner du hele årsrapporten for 2022 fra Felleskjøpet

Krevende prisøkninger

Den sterke omsetningsveksten skyldes primært høyere kostnader og priser på innsatsfaktorer innenfor landbruks-, mølle- og bakerivirksomheten, ikke økt volum. For Maskin er omsetningsøkningen drevet både av høyere salg og prisvekst.

– Kostnads- og prisveksten i 2022 har vært krevende, både for den norske bonden og Felleskjøpet. Vi er stolte av å ha lyktes med å være leveringsdyktige og å ha fordøyd det som totalt ble en enestående god kornhøst med høyere målpriser. Det gode resultatet gjør at vi kan foreslå å dele ut over 45 millioner kroner til våre medlemmer, sier konsernsjef i Felleskjøpet Agri, Svenn Ivar Fure.

Stabil drift innenfor landbruk

Krigen i Ukraina har gitt forstyrrelser i forsyningskjedene og leveringsutfordringer på flere områder. Felleskjøpet har likevel vært leveringsdyktige gjennom hele året, og har sørget for viktige leveranser til landbruket innenfor alle kjerneområdene i konsernet. Tiltakene for å tilrettelegge for finansiering av høy prisvekst, samt høyere målpriser og en god kornhøst, viste seg å være viktige og vellykkede.

Ny rekord for norskandel i mathvete

En god kornhøst på Østlandet ga mye korn på lager. Sammen med økningen i kornpriser, som ble fastsatt i jordbruksoppgjøret, bidro dette positivt til medlemmenes økonomi. For Felleskjøpet sikret dette god tilgang til korn for egen kraftfôrproduksjon, og for videresalg i 2023 fram til neste kornhøst. I tillegg til at det var høyt kornvolum, var kvaliteten høy og norskandelen i mathveten rekordhøy.

– De høye kornvolumene, i kombinasjon med høyere kornpriser, øker kapitalbehovet i Felleskjøpet. Men, samtidig vil det redusere importbehovet fram til neste kornhøst. Det er positivt i en tid verdens matvareforsyning er under press, sier Fure.

Stabile resultater i Cernova

Cernova, konsernets mølle- og bakerivirksomhet, leverer noe svakere resultat før skatt enn fjoråret, samtidig som EBITDA er marginalt bedre enn 2021. Økte råvare- og energipriser har ført til reduserte marginer spesielt innenfor møllevirksomheten. Det har ikke lyktes å videreføre alle kostnadsøkningene fra høyere kornpriser, det reduserte matmeltilskuddet og høyere energipriser i et konkurranseutsatt marked.

Powered by Labrador CMS