Nyheter

Den nasjonale jordvernprisen skal bidra til å øke oppmerksomheten om jordvernet, særlig i kommunene og fylkeskommunene, og få fram gode ideer og eksempler på tiltak, planer og strategier for å ta vare på dyrka mark. Illustrasjonsfoto: Oskar Puschmann | Nibio

Nå kan du nominere kandidater til Nasjonal jordvernpris

Tiden er igjen inne for å nominere kandidater til årets jordvernpris. Landbruks- og matdepartementet har satt fristen til 1. april i år.

Publisert Sist oppdatert

Jordvernprisen skal framheve og motivere til nyskapende tiltak og planer, som legger godt til rette for at kommunene i mindre grad omdisponerer dyrka mark og finner gode alternativ i planleggingen.

For fjerde gang i år

Jordvernprisen deles ut annethvert år og ble for første gang utdelt i 2017.

Den første prisen gikk til Vestfold fylkeskommune, på bakgrunn av sitt tydelige mål om vern av matjordareal, i sin regionale plan for bærekraftig arealpolitikk.

­Randaberg kommune fikk prisen i 2019 for sine tydelige mål om å ta vare på jordbruksareal i sin kommuneplan.

I 2021 gikk den til Alver og Austrheim kommuner og Norsk Landbruksrådgivning Vest for sitt arbeid med jordflytting.

Kommuner og fylkeskommuner

Målgruppen for prisen er fylkeskommuner og kommuner som tar aktive grep i regionale planer og i kommune- og reguleringsplaner, opplyser Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Det kan også være kommuner og fylkeskommuner som får gode resultater, i samarbeid eller partnerskap med andre aktører gjennom planlegging, gjennomføring og praksis. Aktørene kan være ulike parter innen offentlig politikk og forvaltning, næringslivet eller andre organisasjoner, skriver departementet på sine nettsider.

Meld inn kandidater

I utgangspunktet er det Statsforvalterne som er blitt bedt om å melde inn kandidater fra sine fylker, men også andre kan foreslå kandidater til Nasjonal jordvernpris. Det gjør de ved å sende e-post til postmottak@lmd.dep.no.

Fristen er altså 1. april i år.

Powered by Labrador CMS