Vanning av et jorde i Stange i Innlandet. Flere bønder har allerede tapt betydelige avlinger på grunn av tørken. 

Foto

Stian Lysberg Solum, NTB

Bøndene i desperat behov for regn – møter statsråden om tørkesituasjonen

Publisert: 19. juni 2023 kl 08.33
Oppdatert: 19. juni 2023 kl 08.33

– Været kan vi dessverre ikke styre politisk. Nå håper man på litt nedbør den neste uka. Kommer ikke det, så ser det rimelig tørt ut, og det bekymrer meg som landbruks- og matminister, sier Sandra Borch (Sp) til NRK.

Med tørkesommeren 2018 friskt i minne skaper det varme og tørre været uro i Landbruks-Norge. Mandag møter Borch bøndenes organisasjoner for å drøfte tørkesituasjonen som blir mer og mer prekær.

Landbruksdirektoratet har høynet beredskapen. De mener det er grunn til å vente mindre avlinger enn normalt i år.

Statsråden kan ikke love regn, men sier det viktigste de kan tilby bøndene, er erfaringene og tiltakene etter tørken for fem år siden.

– Det viktigste tiltaket vi har, og som nettopp tar den økonomiske belastningen, er produksjonssviktordningen som ligger der fra 2018. De ordningene kan også utvikles videre, sier hun til NRK.

Tørken på Sør- og Østlandet har vart i flere uker. Meteorologene sier at den siste perioden har vært usedvanlig tørr med mye mindre nedbør enn normalt.

For fem år siden lå store områder med jorder på Østlandet helt brakk. Flere bønder måtte sende dyr til slakting fordi dyrefôret og kornproduksjonen forsvant.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb