Nyheter

Siden jordvernmålet ble lansert i 2004, har det vært en jevn nedgang i omdisponeringen av dyrka jord. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Ber om innspill til jordvernstrategi

I løpet av våren skal regjeringen oppdatere jordvernstrategien, med nye tiltak og et forsterket jordvernmål. Den ber derfor om innspill. Det er Nibio som står for revisjonen.

Publisert Sist oppdatert

I juni i fjor fattet Stortinget fattet et anmodningsvedtak der Regjeringen ble bedt om å legge fram en ny jordvernstrategi med et nytt og skjerpet mål for omdisponering av matjord, og nye, konkrete tiltak for å nå målet.

Strategien skal legges fram i løpet av våren 2023. Landbruks- og matdepartementet har satt i gang arbeidet med å oppdatere den nasjonale jordvernstrategien som ble vedtatt i 2021, skriver departementet i en pressemelding.

Den første jordvernstrategien ble utarbeidet i 2015. Strategien ble senere oppdatert i 2019 og i 2021.

Grenser for omdisponering

Gjeldende strategi fra 2021 inneholder en målsetting om at det maksimalt skal omdisponeres 3.000 dekar dyrka jord årlig, og at målet skal nås innen 2025. Strategien viderefører tiltak fra tidligere strategier, og inneholder nye. Som ett av flere tiltak i oppfølgingen av gjeldende strategi, har en arbeidsgruppe vurdert alternative muligheter for et sterkere vern av de viktigste jordbruksarealene.

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) har fått i oppdrag å oppdatere kunnskapsgrunnlaget for kommende revisjon.

Mindre omdisponering

Siden jordvernmålet ble lansert i 2004, har det vært en jevn nedgang i omdisponeringen av dyrka jord. Målet i seg selv, samt nasjonal politikk for bolig-, areal- og transportplanlegging og andre tiltak, har bidratt til nedgangen.

Jordvern handler om samfunnsinteresser som bærekraft og matsikkerhet, og er grunnlag for beredskap og selvforsyning. Norge har lite jordbruksareal sammenlignet med mange andre land og arealer egnet for matproduksjon ligger ofte der det er utbyggingspress. Arbeidet med å sikre dyrka jord krever derfor kontinuerlig oppmerksomhet.

Som nevnt inviteres det til å gi innspill. Dette kan gjøres til departementets e-postadresse postmottak@lmd.dep.no innen 6. mars.

Powered by Labrador CMS